7 důvodů, proč konzumovat pravidelně ananas

Ananas je tropické ovoce, které je bohaté na vitamíny, enzymy a antioxidanty. Může pomoci posílit imunitní systém, budovat silné kosti a napomáhat trávení. I přes jeho sladkost mají ananasy málo kalorií. Jeho nutriční výhody jsou fascinující.

Toto tropické ovoce je plné vitamínu C a je také výtečným zdrojem vlákniny a bromelainu (enzym). Mimo jiné obsahuje i množství manganu, který je důležitý pro antioxidační obranu, obsahuje také velké množství thiaminu, vitamínu B. Šálek ananasu obsahuje pouze 82 kalorií. Ananasy jsou také bez tuku, bez cholesterolu a nízkého obsahu sodíku.

Zdravotní výhody konzumace ananasu

1. Podpora imunitního systému – Ananas obsahuje denní doporučené množství vitamínu C, což je ve vodě rozpustný antioxidant, který bojuje s poškozením buněk. Vitamin C je rovněž užitečným bojovníkem proti problémům, jako jsou srdeční onemocnění a bolesti kloubů.

2. Silnější kosti – Toto ovoce obsahuje téměř 75 procent denní doporučené hodnoty minerálu – manganu, který je nezbytný pro vývoj silných kostí a pojivové tkáně. Mangan, spolu s dalšími stopovými minerály, může být užitečný při prevenci osteoporózy u postmenopauzálních žen.

3. Zdraví očí – Ananasy mohou pomoci snížit riziko degenerace makuly, onemocnění, které postihuje oči lidí, a to zčásti díky vysokému množství vitamínu C a antioxidantům, které obsahuje.

4. Zdravé trávení – Stejně jako mnoho jiných druhů ovoce a zeleniny, ananas obsahuje vlákninu, která je nezbytná pro udržení zdravého střeva. Ale na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce a zeleniny, ananas obsahuje značné množství bromelainu, enzymu, který rozkládá bílkoviny a napomáhá trávení.

5. Hedvábná pokožka – Jak už jsme zmínili, ananas obsahuje mangan, který v kombinaci s vitamínem C tvoří silnou dvojku, pro podporu tvorby kolagenu. Mangan navíc funguje také jako antioxidant, který chrání buňky před poškozením pokožky vlivem UV záření, to z ananasu činí ideální letní ovoce.

6. Prevence rakoviny – Rakovina je chronické onemocnění charakterizované nekontrolovaným růstem buněk. Jeho progrese je obvykle spojena s oxidačním stresem a chronickým zánětem. Několik studií ukázalo, že ananas a jeho sloučeniny mohou snížit riziko rakoviny. Je to proto, že mohou minimalizovat oxidační stres a omezit zánět. Jednou z těchto sloučenin je skupina trávicích enzymů nazývaných bromelain. Studie ukázaly, že bromelain může pomoci v boji proti rakovině, bromelain potlačil růst buněk karcinomu prsu a stimuloval buněčnou smrt. Další studie ukazují, že bromelain mimo jiné potlačuje rakovinu kůže, žlučovodu, žaludečního systému a tlustého střeva.

7. Zmírnění příznaků artritidy – Existuje mnoho typů artritidy, ale většina z nich zahrnuje zánět v kloubech. Vzhledem k tomu, že ananas obsahuje bromelain, který má protizánětlivé vlastnosti, běžně se předpokládá, že může poskytovat úlevu od bolesti těm, kteří mají zánětlivou artritidu. Ve skutečnosti výzkum od počátku šedesátých let ukazuje, že bromelain byl použit ke zmírnění symptomů revmatoidní artritidy, typu artritidy, která zahrnuje zánět kloubů. Několik nedávných studií zkoumalo účinnost bromelainu pro léčbu artritidy. Jedna studie u pacientů s osteoartritidou zjistila, že užívání doplňku obsahujícího trávicí enzym obsahující bromelain pomáhá zmírnit bolest stejně účinně jako běžné léky proti artritidě.

Obrázky: pixabay.com