Nejčastější chyby při hubnutí – neděláte je náhodou také?

Už nějakou dobu se snažíte zhubnout a výsledky ne a ne se dostavit, přesto máte dojem, že vše děláte správně? Místo, aby šla váha dolů tak stojí, případně ještě vylezla nahoru? Pak se možná dopouštíte některé z chyb, které vaši snahu bojkotují. Jakých chyb se můžete dopouštět?

Kladete důraz na kalorie – nikoliv živiny

Při redukci kilogramů je většinou potřeba snížit příjem kalorií, ale nesmí se vynechávat potraviny, jež dodávají tělu důležité živiny. Soustředěním se na nízkokalorická jídla bude vaše tělo strádat, ztrácet energii, dostaví se pocit hladu. Svačinka v podobě nízkokalorických keksů je jedna věc, ale hlavní jídlo, jako je snídaně, oběd a večeře by mělo zahrnovat správný poměr bílkovin, tuků a sacharidů.

Snížení příjmu zdravých tuků

Při úpravě kalorického příjmu na den je potřeba vycházet z vašeho cíle a dalších aspektů, podle toho pak upravit příjem bílkovin, tuků a sacharidů. Když se vysloví tuk, většina si představí něco nezdravého a jako důsledek tuků – špeky a kila navíc. Zdravé tuky pomáhají s hubnutím. Pokud se tedy vyhýbáte potravinám, které prospěšný tuk obsahují (ořechy, ryby, avokádo, olivový olej), pak může být problém právě zde.

Neznalost etiket

To, že nějaký potravinový produkt o sobě na obalu tvrdí, že je nízkokalorický neznamená, že tomu tak opravdu je. Po pečlivém prozkoumání zjistíte, že obsahuje cukr či kalorie v jiné podobě. Jestliže chcete na svém talíři skutečně vhodné potraviny, zkoumejte, co který pojem vlastně znamená a jaká je pravda. Divili byste se, jaké bludy se mnohdy na obalech uvádí.

Málo spánku

Na hubnutí má velký vliv i kvalita spánku. Škodit může jak dlouhé vyspávání, tak nedostatek spánku. Spánek má zajistit regeneraci organismu, aby bylo tělo energické, mělo dost síly. Odpočaté tělo nemá potřebu po mlsání (rychlý doping/příjem energie). Na druhou stranu hodně spánku rovněž škodí (více než 10 hodin). Více spánku = méně aktivního pohybu, nižší pálení kalorií. Pravidelný dlouhý spánek má i jiné zdravotní dopady.

Polotovary

Další a častou chybou bývá zařazování polotovarů do svého jídelníčku. Omezte co nejvíce tato jídla a naučte se chystat si jídlo předem do krabiček.

Netrpělivost

Pokud lezete 2x denně na váhu, měříte se a hlídáte, pak i to může kazit vaší snahu o hubnutí. Přestaňte se soustředit na svá kila a míry a začněte se soustředit na vyladění svého jídelníčku. Mějte se rádi, chtějte pro sebe jen to nejlepší a dopřejte si čas.

Obrázek: pixabay.com