Aneurysma mozkové tepny: Nebezpečný stav, kdy jde doslova o život. Naučte se jej rozpoznat dříve, než bude příliš pozdě

Fotografie: Depositphotos

Aneurysma je stav, ke kterému dochází v určitém bodě ve stěně cévy. Nazývá se také cévní výduť, kterou nosí v hlavě více lidí. O takovém stavu neví, než praskne, říká lékařka Debra Sullivan.

Aneurysma neboli výduť vypadá jako malý balonek, který je takzvanou časovanou bombou. Může prasknout a pokud se tak stane, ruptura je nebezpečná a život ohrožující. Pokud se výduť vytvořila v cévě v mozku, její prasknutí znamená, že krev uniká mimo, do okolních tkání. Odhaduje se, že dvě až sedm procent lidí má aneurysma v hlavě a neví o něm do té doby, než praskne. Proto buďte opatrní a nepřehlížejte tyto příznaky. 

Fotografie: Freepik

Co nastane, když aneurysma praskne

Existují dvě možnosti prasknutí aneurysmatu, obě jsou nebezpečné a život ohrožující. První prasknutí může nastat náhle. V takovém případě krev uniká rychleji a krevní destičky vytvoří nebezpečnou krevní sraženinu. V druhém případě aneurysma praskne a krev uniká velmi pomalu. Takový stav můžeme pozorovat několik dní nebo klidně i týdnů. 

Fotografie: Freepik

V takovém případě únik krve způsobuje tlak na vnitřní část lebky a narušuje normální průtok krve do mozku. V obou případech je ovšem riziko úmrtí velmi vysoké, pokud pacient není okamžitě převezen do nemocnice, kde mu poskytnou okamžitou péči. Procento úmrtí je bohužel velmi vysoké. Po prasknutí aneurysmatu umírá třicet až padesát procent lidí.   

Fotografie: Freepik

Příznaky a symptomy aneurysmatu

Hlavním a také nejčastějším příznakem prasknutí cévy je velmi silná bolest hlavy. Někteří lidé, kteří tento stav zažili, ho popisují jako ránu bleskem, který zasáhl přímo hlavu.

Bolest nepocítíte pouze v horní části, ale kdekoli na hlavě. Často také zasahuje oči a spánky. Také se dokáže ohlásit ztuhlým krkem, necitlivostí v obličeji a přecitlivělostí na světlo. 

Fotografie: Freepik

Mezi další příznaky, které se mohou přidat, jsou slabost v končetinách, rozmazané nebo dvojité vidění a extrémní únava. Pokud vy nebo jiná osoba velmi silně pociťujete výše uvedené příznaky, neváhejte a okamžitě zavolejte záchrannou službu. Okamžitý lékařský zásah může zachránit život, obnovit průtok krve uvnitř lebky a odstranit vzniklé potíže.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]