Kurkuma je velmi účinný bojovník nejen proti zánětům a bolestem

Kurkuma je víc než pouhé koření, je to superpotravina! Hlavní účinnou látkou je kurkumin. Tato látka má antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a protirakovinné vlastnosti. To znamená, že kurkuma může pomoci bojovat se záněty a zvládat celou řadu stavů, jako je artritida, alergie, cukrovka, psoriáza, Alzheimerova choroba, deprese a únava. Kurkumu lze použít také v oblasti krásy.

Kurkuma jako doplněk stravy

Kurkumu lze využít jako doplňkovou léčbu artritidy. Má protizánětlivé vlastnosti a příznivě ovlivňuje imunitní systém. Doporučuje se užívat 400 mg až 600 mg 3x denně ke zmírnění příznaků. 1 čajová lžička (4,2 g) = 200 mg.

Kurkumu lze přidávat do polévek, omáček, pomazánek, kaší, smoothie, horkých i osvěžujících nápojů, při přípravě těst – těstům dodá úžasnou barvu. Přidat ji můžete i do tvarohu, při pečení nebo přípravě dezertů. Stejně tak je výtečná s medem v jogurtu. Způsobů, jak ji zahrnout do jídelníčku existuje spousty.

Posílení mozku a paměti

Kurkuma podporuje množení a dělení neuronů v mozku. To znamená, že budete mít vylepšenou paměť a menší šanci na rozvoj deprese a Alzheimerovy choroby. Kurkuma sama o sobě nemůže zabránit mozkovým onemocněním, ale může oddálit jejich nástup a zmírnit jakékoli příznaky. Pro tyto účely se doporučuje 1 čajová lžička denně.

Pomůže s nachlazením

Kurkuma pomáhá také v boji s chřipkou a nachlazením. Vyrobit si můžete i mražené kurkumové kuličky. Smíchejte jednoduše kurkumu s medem a vytvořte hustou pastu, kterou vložíte do zásobníku na led. Používat můžete nejen při nachlazení, ale i jako preventivní opatření k posílení imunity. Kuličky pak používejte do horkých či studených nápojů. Kurkuma a med jsou vynikající při zmírňování zánětů a oxidačního stresu, což může vést ke všem běžným onemocněním: jako je nachlazení, chřipka a sezónní infekce.

Lahodný čaj z kurkumy

Čaj si připravíte snadno tak, že zalijete 1 kávovou lžičku kurkumy hrníčkem horké vody a přidáte podle chuti citron a med. Kombinovat můžete i se skořicí. Kurkumu však můžete kombinovat i s dalšími čaji: bílým, zeleným, černým. Změníte tak chuť běžného čaje a posílíte si tím imunitu. Skvěle funguje jako prevence i podpůrný léčebný prostředek.

Domácí kosmetika

Kurkumu lze využít také v oblasti krásy. Připravit si z ní můžete pleťovou masku nebo použít k čištění zubů, vyplachování úst, neboť má protizánětlivé vlastnosti. Použít lze také jako peeling celého těla. Smíchaná s kokosovým olejem funguje jako skvělá zubní pasta.

Fotografie: Pixabay