Příručka dostupných potravin, které mají společnou jednu vlastnost. Pomáhají zlepšit průtok krve

Fotografie: Depositphotos

Špatný krevní oběh je příčinou mnoha zdravotních problémů souvisejících se srdcem. Často se řeší pomocí léků, ale stejně tak mohou pomoci i potraviny rozšiřující cévy.

Špatná cirkulace je běžným problémem způsobeným řadou podmínek. Onemocnění periferních tepen, cukrovka, obezita, kouření a Raynaudova choroba jsou některé z mnoha příčin špatného oběhu. Snížený průtok krve může způsobit nepříjemné příznaky, jako je bolest, svalové křeče, necitlivost, zažívací problémy a chlad horních i dolních končetin. Ačkoli oběhové problémy jsou často léčeny medikamenty, jíst určité potraviny může podobně zlepšit průtok krve, říká doktorka Amy Richter.

Využijte pikantnost kajenského pepře

Kajenský pepř získává svou pikantní chuť z fytochemikálie zvané kapsaicin. Kapsaicin podporuje průtok krve do tkání snížením krevního tlaku a stimulací uvolňování oxidu dusnatého a dalších látek schopných rozšířit cévy-vazodilatátory. Vazodilatátory umožňují snadnější průtok krve žilami a tepnami uvolněním drobných svalů, jež se nacházejí ve stěnách krevních cév. Požití kajenského pepře zvyšuje oběh, zlepšuje sílu krevních cév a snižuje tvorbu plaku v tepnách.

Šťavnaté granátové jablko

Granátová jablka jsou šťavnaté, sladké plody, které mají obzvláště vysoký obsah polyfenolových antioxidantů a dusičnanů. Jsou silnými nástroji pro rozšiřování cév. Konzumace granátového jablka, ať už samotné šťávy, syrového ovoce nebo doplňku stravy, může zlepšit průtok krve a okysličení svalové tkáně, což by mohlo pomoci zejména aktivním jedincům.

Cibule nesmí chybět

Cibule nesmí chybět v žádném seznamu na podporu zdraví. Je vynikajícím zdrojem flavonoidních antioxidantů, které prospívají zdraví srdce. Tato zelenina zlepšuje oběh tím, že pomáhá tepnám a žilám rozšiřovat se, když se zvyšuje průtok krve. Cibule má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou zvýšit průtok krve a podpořit zdraví srdce snížením zánětu žil a tepen.

cibule na pytli
Fotografie: Freepik

Skořice je hřejivým kořením

Skořice nabízí mnoho zdravotních výhod, včetně zvýšeného průtoku krve. Zlepšuje dilataci krevních cév a průtok krve v koronární tepně, která dodává krev do srdce. Navíc výzkum ukazuje, že skořice může účinně snížit krevní tlak uvolněním krevních cév. To zlepšuje krevní oběh a udržuje vaše srdce zdravé.

Česnek pozitivně ovlivňuje krevní oběh

Česnek je dobře známý pro svůj příznivý vliv na krevní oběh a zdraví srdce. Konkrétně jeho sloučeniny síry, které zahrnují alicin, mohou zvýšit průtok krve tkáněmi a snížit krevní tlak uvolněním krevních cév. Ve skutečnosti jsou diety s vysokým obsahem česneku spojeny s lepším rozšířením cév.

Konzumace tučných ryb

Tučné ryby jako losos a makrela jsou vynikajícími zdroji omega-3 mastných kyselin. Tyto tuky jsou zvláště prospěšné pro krevní oběh, protože podporují uvolňování oxidu dusnatého, jenž rozšiřuje vaše krevní cévy a zvyšuje průtok krve. Omega-3 tuky také pomáhají bránit shlukování krevních destiček v krvi, což je proces, který může vést k tvorbě krevních sraženin.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]