Domácí přírodní prostředky na syndrom neklidných nohou + praktická cvičení

Už se vám někdy stalo, že jste měli divné pocity v nohou, ale zbytek těla je v pořádku? Příznaky syndromu neklidných nohou mohou být výraznější, když jste zrovna v klidu anebo během noci. Křeče v lýtkách, pulsování, pocit šumění v cévách, svědění, bolest nohou nebo nekontrolovatelné pocity pohybovat nohama a dokonce i bolesti zad. Odborníci rozlišují mezi primárním a sekundárním syndromem neklidných nohou.

Sekundární může souviset s nedostatkem železa nebo selháváním ledvin. Příčinami tohoto syndromu mohou však být i diabetes, obezita, gravidita, kouření, vysoký krevní tlak, nervové onemocnění a další. My se však budeme dnes zabývat přírodními prostředky a jak syndrom neklidných nohou zvládnout.

1. Příjem vitamínů

Jednou z hlavních příčin tohoto syndromu je nedostatek některých vitaminů ve vašem těle, včetně vitamínu B, železa, hořčíku a kyseliny listové. Chcete-li přesně vědět, jakých vitamínů máte nedostatek, možná budete muset provést krevní test.

  • Potraviny s kyselinou listovou: špenát, hrách, chřest, fazole, brokolice, citrusové plody

  • Potraviny obsahující hořčík: jogurt, ryby, hořká čokoláda, tmavě zelené listy, sušené ovoce, celá zrna. Ovšem pozor, protože nadměrná konzumace některých potravin může vést k průjmům. Tudíž, jak se praví: všeho s mírou

  • Potraviny obsahující železo: sušené rozinky a meruňky, drůbež, plody moře, červené maso, hrách, špenát + listová zelenina, ryby, mléčné výrobky. I zde platí, všeho s mírou. Zvýšená konzumace některých potravin může vést k zvýšení hladiny cholesterolu

2. Protahovací cvičení

Protahování pomáhá zvýšit průtok krve do nohou, odstraňuje kyselinu mléčnou a může prodloužit a procvičit svaly, aby se zabránilo křečím. Je známo, že protahovací cvičení pomáhá zmírnit syndrom neklidných nohou, pomáhá také s lepším spánkem.

3. Dechová cvičení + jóga

Stejně tak jako protahovací cvičení, pomáhá zařadit do svého běžného dne i dechová cvičení. Doporučuje se provádět je 3x denně po dobu 5 až 10 minut. V podstatě úplně nejlepší je začít praktikovat jógu.

Jóga je výtečný lék na problém syndromu neklidných nohou, protože zahrnuje protahování těla, meditaci a dechovou kontrolu. Kromě toho výzkum v časopisu s názvem Evidence-Based komplementární a alternativní medicína ukazuje, že pravidelná praxe jógy může pomoci při uvolnění syndromu neklidných nohou a díky tomu spát hlouběji, klidněji a cítit méně stresu a napětí, pomáhá také snížit krevní tlak.

4. Střídání horké a studené vody

Studená a horká voda může být skvělou pomůckou, protože studená zmírňuje zánět, zatímco teplá podporuje krevní oběh. Mimo jiné střídání teplé a studené vody pomáhá zmírnit bolest, podráždění a křeče vyvolané syndromem neklidných nohou.

5. Levandulový olej

Je známo, že levandulový olej lze využít jako relaxační pomůcku. Aromatická vůně obsažená v oleji obsahuje uklidňující účinek, který vám pomůže lépe v noci spát. Olej si přidejte do večerní lázně anebo jej nakapejte do difuzéru a před spaním inhalujte jeho vůni.

6. Petrželový čaj

Petržel je bohatý na minerály, jako je vápník, železo, draslík, mangan a hořčík, vitamíny jako A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, antioxidanty, anestetika a antiseptika. Proto tento čaj pomáhá zvyšovat asimilaci železa nalezeného ve vašem těle a zvyšuje absorpci.

Obrázky: theconversation.com, express.co.uk