Jak se přestat přejídat? Přinášíme vám pár rad, jak s přejídáním skoncovat

K tomu, abychom snědli víc, než chceme nebo opravdu musíme, abychom necítili hlad, přispívá bohužel celá řada faktorů. Někdy za celou věcí stojí málo spánku, jindy jsme v neustálém stresu. A lednička plná dobrot během volného večera, to je prostě jako časovaná bomba.

Necítíme se dobře, hrozí nám cukrovka a nevyhne se nám ani nákup větší konfekce oblečení. Takže jak s tímhle nešvarem skoncovat?

Statistické údaje z USA bohužel hovoří jasně

Více než třetina dospělých v USA zrovna bojuje s obezitou, pokud přičteme i osoby s nadváhou, dostaneme nadpoloviční většinu populace. S tím je potřeba co nejdříve něco dělat, žádné zázračné pilulky neexistují. Brzy se naopak mohou přidat i vážné zdravotní problémy – diabetes, mrtvice, srdeční onemocnění a třeba i nekonečné migrény. Dlouhodobým cílem je snížení hmotnosti, krátkodobým pak přestat s přejídáním. Naštěstí existují různé způsoby.

Koření a zelenina určitě neuškodí!

Kousek červené papriky během dopoledne zamezí chuti na nějakou jinou svačinu, dokud nepřijde na řadu oběd. Skořice nebo zázvor také udělají své, použitím koření v kuchyni nakonec sníte méně jídla. Neuškodí ani přidat pár potravin s vyšším obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina nebo vybrané luštěniny. Prostě – pomalu, ale jistě!

Pijte o trochu více vody

Bez dostatečného příjmu tekutin směřujete k dehydrataci, metabolismus se výrazně zpomalí. A přitom stačí jen málo, dát si sklenici vody už po probuzení. V noci jste totiž poměrně dost tekutin vypotili. Pokud si dáte aspoň pár doušků vody před každým jídlem, vše lépe strávíte a ve finále sníte zase o něco menší porci.

Žádné vynechávání jídel!

Pět porcí denně, z toho tři jako hlavní. I to je poměrně důležité, pokud nějaké jídlo vynecháte, budete mít zaděláno na přejídání se. Stačí jen pár hodin, hlad vás prostě dožene. Nejde o to, dostat do sebe za každou cenu co nejméně kalorií, ale pravidelně dodávat tělu potravu, aby fungovalo tak, jak potřebujete.

Samozřejmě, jsou tu i další důležité faktory

Měli byste spát alespoň sedm až osm hodin denně, už jen proto, že nevyspalé tělo výrazně zpomalí svůj metabolismus. Dopřejte si také zdravé tuky – mořské ryby, olivy, ořechy a další. A v neposlední řadě, prostě zpomalte.

Rychlé životní tempo směřuje ke kilům navíc doslova jako po dálnici, a to určitě nikdo z nás nechce, že?

Obrázky: pixabay