Vitamíny jsou důležitým pomocníkem v boji proti koronaviru. Zajistěte, že jich budete mít dostatek

Fotografie: Freepik

Každý, bez ohledu na věkovou skupinu, do které patří, potřebuje vitamíny a minerály pro optimální fungování těla. Starší lidé by měli kvůli svému zdraví a prevenci věnovat zvláštní pozornost příjmu následujících vitaminů.

Přirozená potřeba doplňovat prospěšné látky

Čím více stárneme, mění se naše potřeba určitých živin a s tím také jejich obsah v našem těle. Ve stáří, stejně jako v jiných obdobích života, čelíme změnám v našem těle. Někteří starší lidé užívají určité léky, jiní čelí různým nemocem. To vše má vliv na obsah vitamínů v těle. Proto je důležité věnovat pozornost jejich příjmu.

Především formou vyvážené stravy, ale pokud to není možné, tak pomocí doplňků stravy. Nejdůležitějšími vitamíny ve stáří, o nichž je podrobněji pojednáno níže, jsou vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, vitamin C, vitamin D a vitamin E.

Vitamín A

Vitamin A je důležitý pro zrak, imunitní systém, pokožku a také napomáhá ke správnému fungování mnoha orgánů v těle. Existují dva typy vitaminu A. Jeden se nachází v drůbeži, některých druzích ryb, jako je losos, a v mléčných výrobcích, o nichž se říká, že jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu A.

Druhým typem je provitamin A, jehož nejběžnějším typem je beta-karoten. Nachází se v ovoci, jako jsou melouny, meruňky a mango, a v zelené listové zelenině. Vyskytuje se také v jiné zelené, oranžové a žluté zelenině, jako je brokolice, mrkev a dýně, a v některých obohacených obilovinách.

Fotografie: Pixabay

Vitamín B12

Vitamin B12 pomáhá udržovat zdravé nervy, kvalitní krevní buňky a napomáhá vytvářet DNA. Nejlepším zdrojem vitaminu B12 jsou hovězí játra a korýši. Ryby, maso, drůbež, vejce, mléko a jiné mléčné výrobky. Nedostatku tohoto vitaminu samozřejmě čelí především vegani, ale existují i ​​lidé starší padesáti let, kteří mají potíže s absorpcí vitaminu B12 z potravy, protože nemají v žaludku dostatek kyseliny chlorovodíkové.

Vitamín B6

Vitamin B6 se podílí na udržování zdravého metabolismu, imunitních funkcí a kognitivním vývoji. Vyskytuje se u drůbeže, ryb a masa, ale neměli bychom zanedbávat brambory a jinou škrobnatou zeleninu a ovoce, s výjimkou citrusů.

Fotografie: Pixabay

Někteří lidé mají problémy s příjmem vitaminu B6 z potravy, například ti, jejichž ledviny nepracují správně, lidé s autoimunitními chorobami, jako je revmatoidní artritida, celiakie nebo Crohnova choroba.

Vitamín C

Vitamin C je antioxidantem. Tyto látky pomáhají chránit buňky před poškození. Vitamin C je také potřebný pro naše tělo, aby bylo schopné produkovat kolagen a zlepšit schopnost vstřebávat železo z rostlinných potravin. Kromě toho posiluje imunitní systém.

Ovoce a zelenina jsou nejlepším zdrojem vitaminu C, zejména citrusy a jejich šťávy, červená a zelená paprika a kiwi. Vitamin C se nachází také v brokolici, jahodách, melounech, pečených bramborách a rajčatech. Nedostatek tohoto vitaminu může způsobit srdeční problémy.

Fotografie: Pixabay

Vitamín D

Vitamin D udržuje silné kosti, protože pomáhá našemu tělu vstřebávat vápník a je také důležitý pro celkové zdraví. Vitamin D je potřebný jak pro svaly, nervy, tak pro náš imunitní systém. V kombinaci s doplňky vápníku pomáhá vitamin D chránit starší dospělé před osteoporózou, díky čemuž je vitamin D jedním z nejvíce doporučovaných vitamínů pro seniory. Nejlepším zdrojem vitaminu D jsou mastné ryby, jako je losos, tuňák a makrela.

Vitamín E

Vitamin E je antioxidant podobný vitamínu C. To také posiluje imunitní systém, a navíc pomáhá rozšiřovat cévy a zabránit tvorbě krevních sraženin. Nachází se v rostlinných olejích, jako je olej z pšeničných klíčků, slunečnicový, šafránový, kukuřičný a sójový olej.

Také mandle jsou obzvláště dobrým zdrojem vitaminu E, stejně jako jiné ořechy, jako jsou arašídy a lískové ořechy, a slunečnicová semínka. Vitamin E lze získat také ze zelené zeleniny, jako je špenát a brokolice. Většina z nás přijímá ze stravy méně vitaminu E, než je doporučeno. U zdravých lidí je však nedostatek vitaminu E vzácný.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]