Pupínky a vřídky na jazyku: Není třeba panikařit, ale neberte je na lehkou váhu

Možná už se vám také někdy stalo, že váš jazyk měl na svém povrchu malé červené nebo bílé pupínky či drobné puchýřky. Pokud vám to nezpůsobovalo žádný diskomfort, pravděpodobně se jednalo jen o více viditelné chuťové pohárky. Problém ale je, když vás tyto puchýřky bolí a způsobují vám problémy.

Někteří pacienti zažívají potíže při konzumaci jídla nebo pití, jiní si zase stěžují na pálení nebo svědění, které trvá prakticky neustále. Je však třeba pečlivě rozlišovat případy, kdy se k těmto běžným symptomům přidávají i jiné vážnější projevy jako je horečka nebo nateklé uzliny – pak by mohlo jít o virové onemocnění, které je nutné přeléčit a zabránit jeho dalšímu šíření.

Podráždění jazyka

Jde-li jen o větší pupínky, které jsou doprovázeny bolestí, pak se obávat nemusíte, typicky mohou být způsobeny těmito situacemi:

  • Stres
  • Konzumace pálivých pokrmů
  • Alergie na jídlo
  • Zažívací potíže

Vývoj situace pečlivě sledujte a pokud tyto projevy do týdne samy nezmizí, je dobré zvážit návštěvu lékaře. Obvykle ale postačí zvýšit ústní hygienu, používat výplachy ze solného roztoku nebo si vzít některé z léků na alergie a potíže by měly samy ustoupit. V drtivé většině případů ale nepůjde o nic vážného, takže nemusíte mít zbytečné obavy.

Vážné onemocnění – zhoubný nádor

Jiná situace nastává, pokud se jedná o bolestivé vřídky, potíže se stupňují a jsou doprovázeny i jinými projevy. Prvotní příčinou takových projevů jsou obvykle známky zánětu dané oblasti, typické je škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa v ústech nebo krev ve slinách.

Po několika týdnech se bolesti zvyšují, neustupují, často se přesouvají i do oblasti ucha nebo čelisti. V tomto případě nemá smysl otálet s návštěvou odborníka. Mohlo by se totiž jednat o prvotní příznaky nádorového onemocnění.

Zhoubný nádor prorůstá do okolní tkáně a zakládá metastázy. V počátcích má nádor jen nepříliš výrazné projevy, ale s postupem čase se začíná objevovat i typický povlak na jazyku, omezená pohyblivost a bolestivost, která se zvyšuje při polykání.

Nejčastěji se vyskytuje při okrajích jazyka, kde může delší dobu unikat pozornosti. V této oblasti se zhoubné nádory bohužel vyskytují častěji než ty nezhoubné, a proto je velmi nebezpečné odkládat návštěvu lékaře. Nádor postupuje rychle a v nejhorším případě už může být i pozdě.

Fotografie: Klevo

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]