Kůru z avokáda nevyhazujte. Je prospěšná pro zdraví i krásu

Už je běžnou součástí pultů větších obchodů. Zajímavé je, že kůra z avokáda je pro mnoho lidí odpad. Přitom je prospěšnějším než jeho obsah. Až si příště avokádo koupíte, pamatujte na to a využijte ho zcela beze zbytku. Díky tomu prospějete nejenom svému zdraví, ale i své kráse. Jak a proč? Podívejte se s námi.

Jezte ji opatrně

Kůra z avokáda je sice prospěšná, ale dejte si pozor na to, jak ji jíte. Vlivem různých postřiků může obsahovat mnoho chemie. Základem je tedy vybrat správné avokádo. Když ho máte, oloupejte ho tak jak jste zvyklí. Potom vezměte lžičku a škrabejte vnitřní část jeho slupky co nejvíce to jenom jde. Tak získáte její prospěšné a látky a zároveň se nedostanete k chemicky ošetřenému povrchu. A proč to dělat? Toto do svého těla dostanete.

Karotenoidy a chlorofyly

Jde o dvě skupiny látek, které mají podobné vlastnosti. V obou případech jsou v avokádu zastoupeny v celkem bohaté míře. Jedná se o silné antioxidanty, které věše tělo nejenom pomáhají vyčistit od všeho špatného. Zapomínat nelze také na schopnost předcházet rakovinotvornému bujení, nebo na schopnost prospívat krvi.

Fenoly a flavonoidy

Druhou skupinou látek jsou ty, které můžeme označit za biologicky aktivní sloučeniny. I tady se jedná i silné antioxidanty, díky čemuž dokáže kůra z avokáda pomáhat při detoxikaci. Dané látky však přispívají také k ochraně lidských buněk a chrání je před takzvaným oxidačním stresem a následným poškozením. Dalším pozitivem je prevence rakoviny, stejně jako prevence různých kardiovaskulárních onemocnění.

Co dále kůra z avokáda dokáže?

Výše jsme se zaměřili na hlavní čtveřici látek. Jelikož je jak obsah, tak i slupka bohatá na řadu dalších látek, nelze opomenout ani pozitiva, jako je ochrana nervů před degenerací, zvýšení obranyschopnosti, zvýšení odolnosti vůči parazitům, stejně jako nelze opomenout ani to, že lze pravidelnou konzumací získat i pořádnou dávku omega 3. Zde už doporučujeme jíst i obsah.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]