Co dělat při ztrátě citu v rukou: Pozor na projevy závažnějších zdravotních problémů

Fotografie: Depositphotos

Občas se to stane každému, že ho v ruce brní a ztratí v ní na okamžik cit. Většinou je to tím, že na ní dlouho ležel a dočasně přerušil se tok krve v cévách. Bdělost je ale na místě.

Během spánku člověk mění několikrát svou polohu. Někdy se stane, že si dlouho leží na ruce, takže ta začne brnět, nepříjemně pálit a na chvíli se v ní ztratí cit. Jedná se o přechodné problémy, které se s rozprouděním krve opět vrátí k normálu. Zbystřit pozornost je třeba tehdy, když ruce brní a cit v nich je omezený bez viditelné příčiny. Na vině totiž může být i závažné onemocnění. Více prozradila lékařka Heidi Moawad.

Cervikální osteochondróza

Jedná se o onemocnění v oblasti krční páteře, které může způsobit necitlivost v rukou, bolesti hlavy a problémy s koordinací. Je třeba se o léčbě poradit s praktickým lékařem, který navrhne vhodná vyšetření. Jednou z možností léčby jsou speciální cviky v rámci fyzioterapie, které pomohou zpevnit svaly okolo krční páteře.

Syndrom karpálního tunelu

Tato nemoc je spojena s monotónní činností rukou. Onemocnět jí mohou IT pracovníci, zaměstnanci v kancelářích, kteří pracují u počítače, švadleny i hudebníci. V důsledku stereotypních pohybů prstů dochází k otokům šlach, které procházejí úzkým kanálem. Nervy v tomto kanálu je stlačen a způsobuje necitlivost v rukou a nepříjemné brnění. Většinou je potřeba operativní řešení tohoto zdravotního problému.

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je vážné neurologické onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá centrální nervovou soustavu, tedy mozek a míchu. Projevuje se mimo jiné i svalovými křečemi, pohybovými obtížemi i necitlivostí rukou. V každém případě léčba této choroby patří do rukou odborníků.

Fotografie: Depositphotos

Trombóza žil v končetinách

Když se trombus neboli krevní sraženiny dostane do cévy, zpomaluje tok krve. Tím je narušena dodávka živin důležitých pro udržení správné funkce končetiny. Docházet přitom může i brnění i necitlivosti, což jsou jedny z příznaků tohoto vážného onemocnění. Vždy je třeba zdravotní stav konzultovat s lékařem, který navrhne nejlepší léčbu.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]