Záchrana od pálení žáhy: 4 účinné přírodní způsoby pro okamžitý efekt

Fotografie: Depositphotos

Přestaňte se zbytečně trápit s nepříjemným pálením žáhy. Od nepříjemných pocitů vám okamžitě i dlouhodobě uleví 4 přírodní způsoby.

Pyróza, šířeji známá jako pálení žáhy, je stav, který někteří z vás pociťují obvykle po mastném a těžkém jídle, stejně tak jako po kouření, při nadváze či během těhotenství nebo v souvislosti s užíváním některých léků. Jestliže vás pálí žáha, poté pociťujete nepříjemné, palčivé pocity v oblasti žaludku, u dolního okraje hrudní kosti a někdy až v krku. Jde o důsledek vrácení kyselého obsahu žaludku do jícnu a následného podráždění sliznice. Pokud vás tento pocit přepadá občas, můžete si od něj ulevit přírodními prostředky, říká lékařka Angelicou Balingit.

Voda jako první pomoc

Jedněmi z nejdráždivějších podnětů jsou kofein, alkohol, sycené nápoje, kyselé džusy a tučné potraviny, čokoláda, kouření nebo ibuprofen. Jestliže vás začala pálit žáha po jejich požití, zkuste se ze všeho nejdříve napít vody. Tím přispějete ke zředění a návratu natrávené potravy a trávicích šťáv do žaludku, čímž dojde k úlevě. Pití vody funguje i jako skvělá prevence – jestliže denně vypijete 1,75 – 2,5 litru vody, podle řady studií se tím zbavíte některých zdravotních problémů (pálení žáhy, únava, střevní obtíže, apod.). Pomoci může i voda s jedlou sodou.

Bramborová šťáva jako prevence

Občasné pálení žáhy dokážete bez problémů ustát, ovšem i přesto neexistuje jediný důvod, proč byste se měli dobrovolně trápit. Abyste si od tohoto neduhu ulevili, začněte pít šálek bramborové šťávy po hlavním jídle denně. Díky účinným látkám, jež obsahuje, dokáže účinně regulovat tvorbu žaludečních šťáv, čímž pomáhá předcházet pálení žáhy, ale i gastritidě či žaludečním vředům. Pro větší komfort můžete šťávu naředit s vodou.

Zásaditý zázvor ovlivňuje žaludek

Mezi potraviny se silným zásaditým účinkem, které dokáží účinně bojovat s pálením žáhy, můžete zařadit kupříkladu zázvor. Tuto superpotravinu jistě znáte v souvislosti s jejími mimořádnými účinky na lidské zdraví. Díky své zásaditosti reguluje pH žaludku, čímž přispívá k redukci kyselin, jež způsobují pyrózu. Abyste dosáhli kýžené úlevy, přiveďte k varu 250 mililitrů vody, následně ji odstavte, přidejte do ní čajovou lžičku nastrouhaného kořene zázvoru a nechte 15 minut louhovat a chladnout. Pijte po doušcích s intervalem 30 minut.

Fotografie: Pixabay

Od pyrózy vám uleví anýz

Při potížích s pálením žáhy (anebo na podporu trávení) jistě oceníte jedno konkrétní aromatické koření, a sice anýz. Odvar z něj vás dokáže tohoto nepříjemného problému okamžitě zbavit. Pro kýžený efekt v menším hrnci jednoduše přiveďte k varu 250 mililitrů vody, do níž následně přidejte 1 čajovou lžičku anýzu. Odvar vařte dalších 10 minut, poté plotnu vypněte a nechte ho dalších 10 minut odpočívat. V dalším kroku odvar sceďte a konzumujte v množství 100 mililitrů po každém jídle.

Zdroj: Healthline, National Library Of Medicine, National Library Of Medicine, National Library Of Medicine

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]