Konzumace koriandru skrývá celou řadu zdravotních benefitů, které jsou pro většinu lidí neznámé

Fotografie: Pexels

Koriandr je velmi zajímavou rostlinou, protože je schopný rozdělit lidi na dva odlišné tábory. Buď totiž tuto rostlinu milujete, nebo ji naopak nenávidíte a nemůžete ji ani cítit.

Koriandr je rostlina, jejíž pěstování je obvyklé převážně pro Indii a Egypt. V poslední době se ale dostává i do našich záhonů, a to hlavně proto, že ji můžeme využít nejen v kuchyni, ale i v domácí lékárně. Tato rostlina může dosahovat výšky až jednoho metru a kvete bílými květy. Její plody mají kulatý tvar a je pro ně typické hnědožluté zbarvení. Obsahuje převážně silice, ale je také velmi bohatá na vitamíny skupiny B. V kuchyni i v lékařství využíváme především plody a listy této květiny.

Zdravotní účinky koriandru

Jedná se o výborného pomocníka při žaludečních obtížích. Velkou měrou totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, a tím pádem má dopad na naše trávení. Můžeme si z něj připravit čaj, který nám pomůže při bolestech, ale také při nadýmání.

Odvar z této rostliny je výborným pomocníkem při problémech s revmatem. Vhodným doplňkem je ale i při boji s cukrovkou. Olej, který se vyrábí ze semen koriandru, totiž snižuje hladinu cukru v krvi, a tím aktivuje specifické enzymy, které zamezují vzniku cukrovky.

Fotografie: Pexels

Velkou pozornost bychom ale jeho konzumaci měli věnovat v případě, že trpíme nízkým tlakem. Právě proto, že je schopný snižovat hladinu cukru v krvi, by mohl naše problémy s tlakem ještě podpořit.

V tomto případě bychom koriandr měli konzumovat jen v omezené míře, v ideálním případě se mu zcela vyhýbat. Dokonce i malá dávka koriandru dokáže hladinu cukru významně snížit. Tento vědecký objev byl podpořen četnými studiemi na myších.

Specifický kuchyňský pomocník

Jeho konzumace nám pomáhá snižovat hladinu zánětu v krvi, protože obsahuje velké množství antioxidantů. Studie zaměřená na tento účinek prokázala, že každodenní konzumace koriandru dokázala zpomalit růst maligních nádorů.

Z další studie provedené na hlodavcích vyplynulo, že koriandr zvyšuje dobrý cholesterol v těle, ten špatný naopak snižuje. Chrání také naše mozkové buňky, proto je i účinnou prevencí před Alzheimerovou chorobou.

Fotografie: Pexels

Pokud bychom chtěli koriandr někam zařadit, rozhodně patří do stejné skupiny jako petržel, celer a mrkev. Je velmi aromatický, a proto se do pokrmů přidává hlavně pro zvýraznění chuti.

Při vaření využíváme jeho listy, ale můžeme sáhnout také po semenech. Strava bohatá na toto koření se příznivě podepisuje na zdravotním stavu našeho srdce, a to i proto, že pokud konzumujeme kořeněné jídlo, máme menší tendenci sáhnout po nezdravém dochucovadle, kterým je sůl.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]