Příznaky nesprávné funkce ledvin lidé mylně zaměňují s běžnou bolestí zad. Rozpoznejte je včas a usnadněte tak léčbu

Fotografie: Freepik

Ledviny plní v těle mnoho důležitých funkcí. Produkují moč a působí jako filtr, který pomáhá odstraňovat toxiny a odpadní produkty. Selhání ledvin vede k vážným poruchám v našem těle, ale první příznaky jejich nesprávné funkce je velmi obtížné odhalit.

Bolest ledvin se obvykle dostavuje až tehdy, pokud ledviny nejsou v dobrém stavu a je nutné s tím něco dělat. Bolest navíc bývá velmi nespecifická, jelikož může být často zaměnitelná za bolest bederní páteře, která není nic neobvyklého u spousty lidí. Proto je důležité co nejdříve zjistit příčinu bolesti, aby bylo možné nasadit správnou léčbu. Mezi nejběžnější ledvinové potíže patří ledvinová kolika, nefritida, cysta nebo hydronefróza.

Bolest ledvin nebo zad?

Onemocnění ledvin nemusí být roky vážné a jeho první příznaky jsou nenápadné. Bolest ledvin se obvykle objevuje pouze tehdy, když dochází k významným poruchám v jejich činnosti a až v pozdním stadiu onemocnění. Jak tedy rozlišit bolest zad a ledvin?

Bolest zad je obvykle tupá a rovnoměrná, začíná mírně a postupně se zvyšuje s postupující degenerací nebo deformací v této oblasti. Obvykle se vyskytuje v určitých situacích, např. po dlouhodobém stání nebo sezení, po fyzické námaze nebo dlouhodobém pobytu v jedné poloze. Bolesti zad jsou chronické a trvají dlouho. Bolest zad také většinou nebývá doprovázena dalšími příznaky a nezhoršuje se s tlakem na bolestivé místo.

Jak vypadá bolest ledvin?

U problémů s ledvinami se bolest obvykle objevuje náhle a je ostrá a může vystřelovat i do jiných částí těla. Může pulzovat a měnit intenzitu – dočasně se vám uleví, ale po chvíli se vrátí znovu. Stává se, že začíná jemně a postupně se zvyšuje a trvá dlouho. Je to pak chronická bolest ledvin.

Fotografie: Freepik

Bolest začíná na jedné nebo obou stranách páteře a vystřeluje vodorovně do druhé ledviny, třísla nebo břicha. Bolest vzniká v důsledku tlaku a zadržování moči a po odstranění příčiny většinou vymizí.

Bolest se také zhoršuje při dotyku a provází ji i další nepříjemné příznaky: problémy s močením, změna barvy a zápachu moči, bolest a pálení v podbřišku, horečka, nevolnost, zvracení.

Příčiny bolesti

Existuje mnoho příčin bolestí ledvin. Mezi nejčastější patří kolika, která je způsobena hromaděním nerozpustných usazenin v močových cestách, tzv. ledvinových kamenů. Mnoho let se vůbec nemusí nijak projevit, ale poté udeří v plné síle a je nutné ji akutně řešit.

Fotografie: Getty Images

Záchvat ledvinové koliky se projevuje silnou, ostrou a pálivou bolestí v oblasti ledvin. Pacient také pociťuje silný tlak na močový měchýř, časté močení v malém množství, má horečku, zvracení a klesá mu krevní tlak.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]