Příznaky vysoké hladiny cukru v krvi. Z dobrého sluhy se může snadno stát zlý pán

Fotografie: Pixabay

Zcela přirozeně máme každý v krvi určitý obsah cukru. Pokud je ho správné množství a ve vhodné rovnováze s dalšími látkami, pak nám cukr dodává spoustu energie a pomáhá vyživovat orgány našeho těla. Jakmile je však tato křehká rovnováha narušena, mohou nastat dvě situace – buď je cukru příliš, a pak tento stav nazýváme hyperglykémie, nebo je ho příliš málo, pak se mluví o hypoglykémii.

Dnes se podíváme na příznaky prvně jmenovaného, tedy stavu, kdy je v krvi cukru přespříliš a naše tělo si s tím neumí poradit.

Když je cukru až moc

Hyperglykémie je charakterizována nadměrnou hladinou cukru v krvi. Může vznikat z mnoha důvodů, ale je to vždy nebezpečný stav, který je nutné včas rozpoznat a léčit. Jak ale poznat, že můžete mít problém a je nutné kontaktovat vašeho lékaře? Příznaky jsou různorodé, ale pokud víte, co sledovat, můžete potíže odhalit zavčas a začít je řešit ještě tehdy, když to jde poměrně snadno.

Fotografie: Pixabay

Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Intenzivní žízeň
  • Bolesti hlavy
  • Zhoršené soustředění
  • Pocit slabosti a únavy
  • Snížení hmotnosti
  • Pomalé hojení ran a řezných ran
  • Trávící problémy

Pokud se u vás tyto příznaky objevují ve větší míře nebo přetrvávají po delší dobu a nemůžete odhalit jinou příčinu, může se jednat o příznaky hyperglykémie. Raději tedy kontaktujte svého lékaře a nechte si provést odborné testy.

Rizikové skupiny

Zbystřit by měli všichni, kdo zapadají do níže uvedených kategorií. Neznamená to nutně, že se vás tyto problémy musí dotknout, ale je dobré mít na paměti, že právě vy patříte do rizikové skupiny:

  • Konzumace nevyvážené stravy s vysokým obsahem cukru
  • Nepravidelná nebo dokonce chybějící fyzická aktivita
  • Léčba s pomocí některých léků, například s obsahem kortizolu
  • Psychické poruchy

Jak se chránit

Prevence je vždy nejlepším způsobem, jak předcházet nebezpečným onemocněním. U geneticky daných poruch příliš nezmůžete, ale pokud se jedná o nemoc způsobenou životním stylem, je to jen na vás, jak o své tělo a své zdraví budete pečovat. U hyperglykémie má prevence velmi vysokou hodnotu. Spočívá zejména v dietních opatřeních, které celkově sníží příjem cukrů a pomohou našemu tělu vypořádat se se sacharidy lépe

Hodí se tedy zaměřit se na lowcarb stravování, které vsází především na zdravé bílkoviny a tuky, a sacharidy zahrnuje jen v nezbytném množství, které naše tělo vyžaduje. Neznamená to, že musíte cukr už provždy vynechat, častokrát stačí jen jeho konzumaci omezit, nebo jej chytře nahradit jinými surovinami.

Fotografie: Pixabay

Mezi velmi vhodné potraviny s nízkým glykemickým indexem například můžeme zařadit kořenovou zeleninu, brokolici, cibuli, vlašské ořechy, kešu nebo arašídy, dále houby nebo třeba i sóju. Seznam to ale není vyčerpávající, lékař vám jistě doporučí spousty dalších skvělých potravin, které chutnají a neohrozí vás.

Úvodní Fotografie: Freepik

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]