Levandulový čaj léčí nespavost a pomáhá ulevit od bolesti

Rozkvetlé levandule nejen krásně vypadají a voní. V tomto článku se dozvíte o léčivých schopnostech této křehké fialkové květiny. Naučte se s námi z levandule připravit čaj, který má příznivé účinky na vaše zdraví.

Zázračné léčivé účinky levandulového čaje

Pomůže vám nejen proti nespavosti a bolestech hlavy. Jeho tišící účinky jsou obecně známe. Věděli jste ale, že vám může pomoci i proti kožním problémům a poraněním? Tento čaj je jednou z nejlepších přírodních cest, jak dosáhnout uklidnění.

  • potlačí stres
  • zlepšuje kvalitu pleti a kůže
  • urychluje hojení drobných poranění
  • pomůže při bolestech

Pokud vás trápí akné nebo ekzém, či jste se nedávno pořezali, levandule pomůže s hojením. Je dobrá i na menší popáleniny. Věděli jste ale, že podporuje trávení a zlepšuje krevní oběh? Uvolňuje také tlak v podbřišku, a tedy pomáhá při menstruačních bolestech. Zlepší funkci vašich jater, podpoří imunitu a sníží krevní tlak.

Levandule má také antibakteriální a proti zánětlivé účinky. Snižuje zadržování přebytečné vody v těle. Pomůže i během dýchacích obtížích jako je kašel, alergie, astma či chřipka. Tato malá květina má v sobě látky, které vám uleví téměř ve všech situací. Začnete levandulový čaj pít pravidelně a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe. Příprava je velmi snadná.

Jak připravit levandulový čaj

Do teplé vody přidejte lžíci sušených nebo čerstvých květů levandule. Nechte louhovat alespoň deset minut. Čaj se obvykle pije před spaním a během dne, pokud máte potíže se stresem, migrénou, nespavostí nebo jste nervózní. Vůně a chuť levandule má až zázračné uklidňující účinky a působí jako balzám na duši. Pomáhá i při chronických bolestech.

Pokud se vám jeho chuť bude zdát příliš silná, použijte méně květů. Nebo jich přidejte více a vytvořte si levandulový extrakt, kterým můžete natírat drobná poranění. To ale není vše. Čaj pijte také v případě, že máte problém s cholesterolem či štítnou žlázou. Extrakt můžete použít i na plísně a při virových onemocněních. Urychluje hojení akné.

Pupence jsou plné analgetik a protizánětlivých látek. S levandulovým čajem jednou pro vždy zatočíte s migrénami a nepříjemnými bolestmi hlavy, záněty, chřipkami, bolestmi zubů či bolavým krkem. Tím ale její využití nekončí. Usušené lístky se dají používat i při vaření. Vyzkoušejte s nimi ozvláštnit své oblíbené pokrmy či nápoje. A tajemství nakonec – levandule zpomaluje stárnutí. Začnete s jejím pitím ještě dnes.

Fotografie: Pixabay

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]