Salátová okurka a zdraví: najdete v ní překvapivě mnoho vitamínů a minerálů

Zdravotní přínosy salátové okurky zahrnují snížení rizika kardiovaskulárních chorob, zdravé hubnutí, detoxikaci organismu, podporu zdraví očí a pokožky, alkalizaci těla, kontrolu hladiny cukru v krvi, udržování přiměřeného krevního tlaku, podporu trávení a další.

V Indii salátovou okurku nepoužívají pouze jako jídlo, ale i léčebnou pomůcku. Tato zelenina má spoustu užitečných vlastností a obsahuje vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín K a minerály: mangan, měď, draslík. Mimo to díky vysokého obsahu vody, bojuje salátová okurka proti dehydrataci. Velmi snadno se kombinuje i s další zeleninou, tudíž si lze zajistit dostatečný příjem vlákniny, minerálů, vitamínů a dalších živin.

Snížení rizika kardiovaskulárních chorob

Složky nacházející se v okurce hrají důležitou roli při udržování zdravého srdce. Hlavní roli hraje v tomto případě hořčík a draslík. Mimo to obsahují okurky také lignin – protizánětlivý prvek, který posiluje imunitu a snižuje rizika výskytu srdečních chorob.

Zdravé hubnutí

Okurky jsou užitečnou potravinou, při snižování hmotnosti. Můžete si je přidat do jogurtu anebo zeleninového salátu, který není kaloricky náročný a přitom vás dokonale zasytí.

Podporuje detoxikaci

Okurky pomáhají játrům odstraňovat nečistoty, nahromaděné toxiny z krevního oběhu a čistí střeva. Díky vysokého obsahu vody pomáhá tělu, aby močí vyloučilo toxiny. Pití okurkové šťávy je v tomto případě nejvíce účinné a urychluje proces detoxikace.

Hydratace pokožky

Konzumace salátové okurky prospívá i pokožce. Opět je to díky vysokému obsahu vody, a také výživných látek. Mimo konzumace můžete salátovou okurku použít i k přímé aplikaci na pokožku – zbavuje pytlů pod očima a tmavých kruhů. Antioxidant v okurce dokonce eliminuje podráždění kůže. Proto je okurka často i pomocník, když to někdo přežene s opalováním.

Další zdravotní bonusy salátové okurky

  • Udržuje optimální pH těla – alkalizuje krev

  • Obsažené antioxidanty působí proti volným radikálům – prevence rakoviny

  • Bojuje se špatným dechem – zamezuje tvorbě mikrobů

  • Podporuje zdravé trávení

  • Pomáhá udržet hladinu cukru v krvi – bojuje proti cukrovce

  • Udržuje optimální krevní tlak

  • Přispívá k silnějším kostem, nehtům a zubům – jelikož obsahuje důležité vitamíny a minerály

  • Podporuje zdraví a vitalitu vlasů – lze použít i jako maska na vlasy

Fotografie: Pixabay