Nesprávné používání léčivých rostlin může být zdraví škodlivé

V přírodním léčitelství jsou nejspolehlivějším pomocníkem bylinky. Určitě i vy jste jejich léčivou moc využili, a to i když dáváte běžně přednost klasické medicíně. Určitě je to dobře – častokrát dokážou pomoci i lépe než jakékoliv léky z lékárny, a to s minimem vedlejších účinků.

Problém ale je, že i bylinky jsou léky a jako s takovými by se s nimi mělo pracovat obezřetně a opatrně. Předávkování či špatné a nevhodné užívání může mít nepříjemné následky.

Máta může uškodit játrům

Dlouhodobé pití mátového čaje s sebou nese hned několik rizik. Může to vést například ke tvrdnutí jater, ale zde to nekončí. Pokud je máta užívána dlouhodobě, tělo si na ni zvyká, a až budete potřebovat, aby vám skutečně pomohla, už její síla nebude k ničemu.

Kopřiva se nesnese s ledvinami

Ani s tolik vyzdvihovanou kopřivou není radno si zahrávat. Kopřivový čaj je sice výborný na detoxikaci, ale i zde platí, že všechno má své meze. Kopřiva totiž hodně odvodňuje, což může být při dlouhodobém užívání docela problém. Trpět tím mohou zejména vaše ledviny. Navíc obsahuje i kyselinu šťavelovou, která při dlouhodobém užívání může podporovat rozvoj ledvinových kamenů.

Alergenní heřmánek

Hodně z nás miluje heřmánkový čaj, který dokáže uklidnit a proslul i svými protizánětlivými účinky. Heřmánek ale patří k nejznámějším alergenům, a proto je záhodno to s pitím heřmánkového čaje nepřehánět. Určitě se nehodí k dlouhodobému pití, a pečlivě byste měli sledovat možné příznaky alergické reakce, kterými mohu být například ztížené dýchání, otoky očí, kýchání nebo zarudnutí pokožky. Dětem z rodin, kde se už nějaká alergie objevila, by se pro jistotu neměl dávat vůbec.

Kostival může podpořit rakovinu

Žádná z bylinek se nemá užívat neomezeně dlouho. I přírodní léky s sebou nutně nesou vedlejší účinky a některé mohou být i dost vážné. Nejnebezpečnější je v tomto směru dlouhodobé užívání kostivalových a podbělových přípravků. Kostival i podběl totiž obsahují pyrrolizidinové alkaloidy, a ty dokážou nepříznivě ovlivnit játra, a dokonce se spojují s rozvojem rakoviny.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]