Šťastnější bývají maminky dětí, které chodí brzy do postele

Ukládání dětí do postele včas, není dobré jen pro zdraví a spokojenost dětí, ale i pro samotné maminky. Však také na toto téma existuje spousta vtipů. Ale jak se praví – v každém šprochu, pravdy trochu.

Vytvořit dítěti pevný režim je dobré nejen pro dítě samotné a vypěstování si zdravých spánkových návyků, ale i pro maminky. Nové vědecké studie z Austrálie odhalily, že děti, které chodí spát dříve, mívají šťastnější maminky.

Všem je asi jasné, že dítě potřebuje dostatek spánku. Potřeba délky spánku se liší v závislosti na věku dítěte. Čím je dítě menší, tím více spánku potřebuje. Nový výzkum pocházející od organizace Australian Conference Sleep DownUnder přinesl toto zjištění: děti by měly chodit spát kolem osmé hodiny večer, nejpozději před 20:30 hodin. Proč je tomu tak?

Klíč ke spokojené rodině

Uvedený čas je klíčem k dobře fungující a spokojené rodině. Pokud jste tipovali důvod, že má díky tomu maminka na sebe více času, pak jste tipovali správně. Když děti ulehnou do postele dříve, mají logicky rodiče na sebe více času a mohou se věnovat jeden druhému.

Maminka si může dát kupříkladu horkou vanu a relaxovat nebo skleničku vína a se svým partnerem si povídat, plánovat, rozebírat věci, u kterých děti být nemají apod. Jsou to okamžiky, kdy může rodič alespoň na chvíli vypnout a odpočívat. Díky tomu není matka tolik vystavená shonu a stresu z nedostatku času, nesplněných úkolů a dostane se ji potřebný odpočinek, kdy může načerpat novou energii, pro další hektický den.

Zdraví dětí i rodičů

Ačkoliv to zní jakkoli logicky, rodiče by si měli rovněž uvědomit, že dítě potřebuje skutečně dostatek spánku. Ukázalo se, že děti, které chodí spát před půl devátou večer, jsou rovněž zdravější, emočně vyrovnanější, psychicky odolnější, stejně, jako jejich maminky. Když tedy trváte na tom, že dítě bude chodit do postele v osm večer, konáte službu jemu i sobě.

Každodenní rodinný život může být vyčerpávající, intenzívní, hektický. Rodiče jsou svým dětem stále k dispozici a plní jejich potřeby i přání. Pozdní večer je tedy okamžik, který by měl patřit jen jim. Aby se mohli soustředit pouze na sebe, uvolnit se, číst knížku, povídat si, poslouchat hudbu nebo sledovat film. Zkrátka, aby mohli vypnout.

Obrázky: mattressadvisor, hellomagazine