Vyrobte si domácí rakytníkový olej, který má blahodárné účinky na lidský organismus

Fotografie: Freepik

Rakytníkový olej je známý pro svůj pozitivní vliv na lidský organismus a prevenci či léčbu řady nemocí, který se používá jak zevně, tak konzumací. Své využití nachází nejen v lékařství, ale díky vhodným vlastnostem a působení také na kůži se velmi často přidává také do kosmetických přípravků.

Rakytníkový olej je možné zakoupit v běžné lékárně, chcete-li však mít jistotu, že bude jeho účinnost zaručená, můžete si jej vyrobit přímo z plodů rakytníku řešetlákového, který lze velmi dobře pěstovat také na zahrádce – v našich podmínkách se mu skvěle daří.

Využití rakytníkového oleje

Standardně se rakytníkový olej aplikuje k vnitřnímu i vnějšímu užití. Konzumace oleje pomáhá především trávicí soustavě – pozitivně působí jako prevence nebo pří léčbě žaludečních problémů a vředů. Zevní užití se uplatňuje především při různých kožních onemocněních, kdy se používá přímo k natření postižené oblasti, vtírá se ovšem také do poraněných sliznic.

Speciální využití nachází rakytníkový olej při léčbě eroze děložního čípku nebo při hemeroidech. Díky uklidňujícím a regenerujícím účinkům je rakytníkový olej také vhodnou přísadou do krémů či masek na vlasy, přidávat jej lze také do běžné koupele – roztok rakytníkového oleje zlepšuje kvalitu pleti a vyhlazuje její nedostatky.

Jak vyrobit rakytníkový olej

Olej se z plodů rakytníku může získat několika způsoby, jejichž technologie se odlišuje v závislosti na tom, v jaké fázi zpracování plodů se právě nacházíte. Z jedné várky nasbíraného rakytníku lze vyrobit olej 3 kvalitativních tříd, a to třemi základními postupy, které se zaměřují na výrobu rakytníkového oleje z:

  • čerstvých plodů
  • výlisků čerstvých plodů
  • výlisků sušených plodů

Rakytníkový olej z čerstvých plodů

Tento druh rakytníkového oleje v sobě zachovává nejvíce účinných látek, jeho výroba v domácím prostředí je však relativně náročná, jelikož vyžaduje dodatečné čištění pomocí speciálně upravené filtrační sestavy, což se podepisuje na kvalitě výsledného produktu. Olej můžete vyrábět z různého množství plodů, je však potřeba vždy odebírat pouze část, která je dostatečně veliká na to, aby bylo možné účinně plody zpracovat. Pokud se rozhodnete pro tento postup, vyžaduje následující úkony:

  1. Rozdělte si objem rakytníkových plodů na části o hmotnosti 1 kg.
  2. Rozdrťte první část plodů rakytníku tak, aby všechny bobule popraskaly – k drcení je potřeba použít dřevěný nástroj.
  3. Jakmile jsou všechny bobule rozdrceny, vložte je do cedníku a přikryjte třemi vrstvami jemné gázy.
  4. Přes cedník ručně vymačkejte veškerou šťávu do samostatné nádoby – tímto způsobem se zbaví semen, slupek a nečistot ulpělých na povrchu plodů.
  5. Stejně postupujte pro další kilogramové části nasbíraného objemu plodů, vymačkanou šťávu vždy slévejte do jedné větší nádoby.
  6. Po nasbírání šťávy uložte nádobu na několik dnů do chladu.
  7. Vždy po 48 hodinách sbírejte vysrážený olej, který se usazuje na vrchu šťávy a ukládejte jej ve skleněné láhvi do ledničky.

Plody rakytníku obsahují 5-10 % oleje, který je tedy potřeba z povrchu vymačkané šťávy pravidelně odebírat. Drť, která zbyla ze zpracování, nevyhazujte – je možné dále využít.

Rakytníkový olej z výlisků čerstvých plodů

Tento olej se vyrábí z drtě získané při výrobě oleje z čerstvých plodů. Jedná se o olej nižší kvalitativní úrovně, jeho účinky jsou však rovněž velmi dobré. Postup výroby je následující:

  1. Odměřte 100 g drtě a smíchejte je s 500 ml kvalitního slunečnicového oleje.
  2. Směs vložte do tmavé nádoby a pevně ji uzavřete, aby dovnitř nepronikal vzduch.
  3. Uložte nádobu na chladné místo a ponechte ji tam 7-10 dnů – každý den směs pravidelně protřepte.
  4. Po odstátí olej z nádoby přeceďte přes jemnou gázu a důkladně ji vyždímejte.

Takto připravený olej je nutné uchovávat v tmavé nádobě v chladu.

Rakytníkový olej z výlisků sušených plodů

Kvalitativně se tento typ rakytníkového oleje nachází mezi olejem z čerstvých plodů a z jejich výlisků. K tomuto postupu se využívá zbytková drť ze základního procesu získávání oleje z čerstvých bobulí. Olej připravíte následujícím způsobem:

  1. Drť nasbíranou z vymačkávání šťávy nechte vysušit na stinném místě (nevystavujte ji slunečnímu záření).
  2. Rozemelte vysušenou drť najemno (například v mlýnku na kávu).
  3. Smíchejte pomletou drť s teplým olivovým olejem předehřátým na 40 °C v objemovém poměru 1:2 (1 ml drtě na 2 ml oleje).
  4. Směs nalejte do tmavé nádoby a nechte ji 3 týdny luhovat na tmavém místě a v chladu, láhev pravidelně protřepávejte.
  5. Po vyluhování přeceďte směs přes gázu – olej důkladně vyždímejte.