Negativní dopady konzumace potravy v pozdních večerních hodinách

Lidé se stávají čím dál víc aktivnější, dynamičtější a žijí stále hektičtějším způsobem života. Mnoho lidí by dokonce uvítalo, kdyby byl den delší, než 24 hodin, aby stihli vše, co chtěli, možná i více. Stává se tedy, že hodně lidí jí ještě pozdě večer. Jak ovšem všichni víme, tento zvyk (jíst pozdě večer) není dobrý pro naše zdraví. Jedním ze špatných účinků pozdní konzumace jídla je přibírání na váze. Nicméně ukládání tuků není jediným zdravotním problémem, který souvisí s pozdní konzumací jídla. Právě o tom bude dnešní příspěvek.

Večeře je pro mnoho lidí důležitější než snídaně. Pro někoho je večeře dokonce první teplé jídlo, pro jiného zase možnost najíst se konečně v klidu a pro dalšího příležitost posedět s celou rodinkou u jednoho stolu. Nicméně vědci přišli s varováním, že pozdní večeře může způsobovat vážné zdravotní komplikace.

Negativní dopady pozdního příjmu potravy

Onemocnění srdce

Mnoho studií ukazuje vztah mezi nočními jídly a srdečními chorobami. Podle výzkumu z Dokuz Eylül University, kterého se účastnilo 700 dobrovolníků, trpěli lidé, kteří jedli poslední jídlo dne dvě hodiny a méně před spaním, vysokým krevním tlakem, který během noci dostatečně neklesl. Tato studie proto dospěla k závěru, že jíst jídlo pozdě večer může zvýšit riziko infarktu. Není ani o tom, co člověk jí, ale kdy. MUDr. A. Marc Gillinov vysvětlil, že pokud budeme jíst během dne, jídlo bude rychleji metabolizováno a naše játra, svaly a další tkáně mají čas vstřebat tuky, lipidy a cholesterol. Pokud však budeme jíst v době, kdybychom už měli spát, vytváříme prostor pro ukládání tuků, čímž trpí srdce i další orány.

Poruchy spánku

Věděli jste, že pozdní noční jídlo má vliv na kvalitu spánku? Z výzkumu vyplynulo, že lidé, kteří jedí pozdě večer mohou trpět nočními můrami. Je to proto, že jídlo zvyšuje metabolismus, takže se mozek stává aktivnější. Navíc bylo zjištěno, že poslední večerní jídlo s vyšším obsahem sacharidů způsobuje noční pocení, protože tělo musí metabolizovat potravu. Ležení s plným žaludkem může způsobovat gastroezofageální reflux (GERD), kdy vás nepříjemné příznaky mohou probudit.

Acid reflux

Další zdravotní problém pozdního stravování se týká oblasti jícnu. Potrava, která se dostane do žaludku, se vlivem kyselin začne rozkládat. Horní část žaludku (lemována svěračem) zabraňuje potravě, aby se vracela zpět do jícnu. Jestliže však už máte v žaludku částečně natrávené jídlo a lehnete si, může se stát, že se vrátí zpět do jícnu. Pro správné fungování potřebuje žaludek natrávit potřebné množství kyseliny, pokud se potrava dostane zpět do jícnu, vznikne tzv. pálení žáhy. Budete-li to provádět pravidelně, hrozí vznik zhoubného nádoru.

Další zdravotní problémy

  • Nadváha – studie ukázaly, že lidé konzumující potravu v pozdních hodinách mají vyšší obvod pasu a vyšší BMI index.

  • Pocit většího hladu následující den – zejména jídla bohatá na cukry a jiné jednoduché sacharidy, způsobují, že máte vyšší inzulínový vzestup. Během noci je uvolňování protiregulačních hormonů podporováno neustálým poklesem hladiny glukózy v krvi, což má za následek stimulaci center chuti k jídlu, takže se budete cítit v příštím ránu hladovější, což opět vede k přejídání a nadváze.

  • Paměť – konzumace v pozdních hodinách má vliv na zhoršování paměti.

Obrázky: pixabay.com