Metoda bělení zubů zvaná oil pulling: Použití kokosového oleje v ústní hygieně má své místo

Fotografie: Sentient Planet / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Oil pulling může snížit množství škodlivých bakterií v ústech a výskyt zubního plaku, zánětu dásní a zápachu z úst. Údajně může pomoci odvádět toxiny z krve či bělit zuby.

Oil pulling je tradiční praxe ústní hygieny, která se praktikuje již tisíce let v tradiční indické medicíně – ajurvédě. Jedná se o proces, při němž si člověk ústa pár minut vyplachuje olejem, obvykle kokosovým nebo sezamovým, před jídlem nebo pitím. Tvrdí se, že bělí zuby, osvěžuje dech a výrazně zlepšuje zdraví ústní dutiny. Používání kokosového oleje k pullingu je stále populárnější. Mnoho lidí na tento prostředek přísahá a mnozí tvrdí, že zlepšuje jejich zdraví i jinými způsoby, říká doktorka Jennifer Archibald.

Co je to oil pulling a jak funguje?

Při oil pullingu se olej roztírá po ústech a používá se jako ústní voda. Tato metoda se praktikuje již tisíce let jako indiánský lidový lék. Při oil pullingu si do úst vložíte polévkovou lžíci nebo 15 mililitrů oleje a 15 až 20 minut jím kmitáte. Hlavní výhodou tohoto postupu je, že snižuje množství škodlivých bakterií v ústech.

V ústech se vyskytují stovky různých druhů bakterií. Zatímco mnohé z nich jsou přátelské, jiné nikoli. Bakterie v ústech vytvářejí na zubech biofilm, tenkou vrstvu známou jako zubní plak. Mít na zubech trochu plaku je naprosto normální, ale pokud se vám vymkne z rukou, může způsobit různé problémy, včetně zápachu z úst, onemocnění dásní, zubního kazu a zánětu dásní, jako je například gingivitida.

oil pulling olej
Fotografie: Freepik

Funguje to jednoduše – když si s olejem kmitáte v ústech, bakterie se odplaví a rozpustí se v tekutém oleji. Oil pulling by měl fungovat s téměř jakýmkoli olejem, ale extra panenský kokosový olej je oblíbenou volbou díky své příjemné chuti. Má také příznivý profil mastných kyselin, obsahuje velké množství kyseliny laurové, která má antimikrobiální vlastnosti. S čím vám oil pulling může pomoct?

  • Snižuje výskyt škodlivých bakterií v ústech,
  • snižuje zubní plak a zánět dásní,
  • redukuje špatný dech.

Je důležité si uvědomit, že oil pulling není náhrada klasické ústní hygieny, jako je čištění zubů kartáčkem a zubní nití. Může však být doplňkem k tomuto každodennímu rituálu. Před začátkem oil pullingu se vždy poraďte se svým zubařem nebo lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]