Zadržování vody v těle představuje vysoké riziko. Zbavit se ho však zvládne úplně každý

Fotografie: Depositphotos

Zadržování tekutin v těle způsobuje nepohodlí, může poškodit pojivovou tkáň a být spojeno s trvalým nárůstem hmotnosti. Vyřešte tento nepříjemný problém jednou provždy.

Nárůst tělesné hmotnosti je často způsoben nejen vysokým příjmem kalorií, ale také zadržováním vody v těle. Problém se často vyskytuje u těhotných žen a lidí, v jejichž životě chybí pohyb, například při sedavém zaměstnání. Zadržování vody může být i důsledkem užívání některých léků. Nejčastěji se projevuje na dolních končetinách, které začnou otékat. Naštěstí má zadržování tekutin obvykle jednoduchou příčinu a lze ji snadno vyřešit, říká lékařka Meredith Goodwin.

Vysoký příjem sodíku

Slané potraviny zvyšují riziko zadržování vody. To platí zejména v případě, že nepijete dostatek tekutin, jež vylučují sůl z vašeho těla skrze moč nebo pot. Když tělo spotřebuje hodně soli, zadržuje vodu, aby bylo schopné udržet rovnováhu. V extrémních případech se buňky stávají až 20krát větší, než je obvyklé. Naštěstí je řešení poměrně jednoduché – konzumujte méně soli a zpracovaných potravin.

Nedostatečný pitný režim

Mnozí lidé přes den nepijí dostatek čisté vody. Pokud je to i váš případ, vaše tělo se snaží kompenzovat nedostatek tekutin tím, že si začne ukládat do zásoby. To vede k zadržování vody v těle. Řešením je pravidelně pít dostatečné množství čisté vody, ideální je 8 sklenic denně. Pomáhá také jíst potraviny s vysokým obsahem vody, jako jsou například papriky a okurky. Výhodou, kterou tyto potraviny nabízejí, je, že obsahují také spoustu vitamínů.

Tělu chybí hořčík

Nedostatek hořčíku může vést k zadržování vody. Vaše tělo tento prvek potřebuje pro své každodenní funkce. Když chybí, organismus nepracuje správně a situace končí zadržováním vody. Naštěstí je řešení jednoduché a chutné. Ovoce, jako je avokádo, nebo potraviny, jako je špenát a jogurt, pomáhají zvýšit hladinu hořčíku. Celozrnné výrobky jsou také bohaté na hořčík.

Fotografie: Freepik

Tyto tipy mohou pomoci oteklým buňkám vrátit se k normálu a eliminovat problém zadržování vody. Je však třeba si připomínat, že zadržování tekutin v těle je obecně spojeno s nezdravým životním stylem. Pokud příznaky přetrvávají delší dobu bez zjevné příčiny, je dobré se poradit se svým lékařem.

Zdroj: Healthline, Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]