Udržujte své plíce v kondici. Potřebné živiny najdete v běžně dostupných potravinách

Fotografie: Depositphotos

Mikroživiny ve stravě nebo fytochemikálie se silnými antioxidačními nebo protizánětlivými účinky jsou slibnými látkami pro zachování funkce plic.

Plicní choroby jsou nenápadné, ale zákeřné. Jedním z nejzávažnějších onemocnění je chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), která je u nás i ve světě čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí. V České republice v posledním roce zemřelo v důsledku CHOPN více než 3 500 osob, což je o celých 70 % více, než tomu bylo v posledních deseti letech. Při CHOPN dochází k poškození plicních sklípků, v důsledku čehož klesá obsah kyslíku v krvi a zmenšuje se jeho přísun ke všem vnitřním orgánům, říká lékař Shantanu Singh.

Živiny, které plicím pomáhají

Že je s vašimi plícemi něco v nepořádku, zjistíte, až když začnete kašlat, nebo když dech musíte zadržet, třeba pod vodou. Plíce k životu potřebujeme, v poslední době je na ně vrháno světlo hlavně kvůli onemocnění covid-19, které je nebezpečné zejména pro jedince s respiračními problémy a oslabenou imunitou. U nich se může rozvinout v zápal plic, jenž v ojedinělých případech, kdy se přidá další zdravotní komplikace, může skončit smrtí.

Omega-3 mastné kyseliny

Bylo prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v tučných rybách a mořských plodech, zasahují do zánětlivé reakce organismu a mohou odvrátit některé zánětlivé mechanismy, jež se podílejí na fyziopatologii chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN), astmatu a obstrukční plicní nemoci. Mají protizánětlivé a protialergické vlastnosti, a mohou tak být prospěšné pro zdraví plic. Jsou obsaženy v tučných rybách, mořských olejích a dalších mořských potravinách.

Fotografie: Freepik

Vitamíny C a E

Vitamín C má protizánětlivé, antiastmatické a antioxidační účinky, které mohou přispět k lepší funkci plic, snížit nebo napravit jejich poškození a umožnit lepší zásobování organismu kyslíkem. Vitamín E působí synergicky s vitamínem C při neutralizaci reaktivních forem kyslíku (ROS). Vitamín E uplatňuje svou silnou antioxidační roli především díky své aktivitě štěpení řetězců, obnovy membrán a zachytávání volných radikálů. Pomáhá zmírňovat pokles funkce plic související se stárnutím.

Flavonoidy

Flavonoidy jsou silné antioxidanty a mají protizánětlivé i protialergické účinky. Jsou široce rozšířeny v celé stravě a nacházejí se v ovoci, zelenině, ořeších, semenech, stoncích, květech, kořenech, kůře, hořké čokoládě, čaji, víně a kávě. Existují důkazy o prospěšnosti flavonoidů ve stravě při rozvoji a progresi astmatu. Bylo prokázáno, že příjem celkových flavonoidů ve stravě má inverzní vztah k poklesu plicních funkcí.

Fotografie: Freepik

Vitamín D

Příjem vitamínu D může pomoci zvládnout respirační onemocnění. Vitamín D lze získat ze zdrojů stravy nebo z doplňků stravy – ke správné hladině vitamínu D však nejvíce přispívá sluneční záření. V současné době existují důkazy o úloze nedostatku vitamínu D při vzniku, progresi a zhoršení stavu respiračních infekcí, astmatu a CHOPN. Zdá se, že vitamín D má ochrannou roli před náchylností k respiračním infekcím a jejich závažností.

Některé základní minerály

Bylo také zjištěno, že některé esenciální minerály mají ochranný účinek při respiračních onemocněních. U dětí je zvýšený příjem hořčíku, vápníku a draslíku nepřímo úměrný výskytu astmatu. Hořčík ve stravě může mít příznivé bronchodilatační účinky u astmatu. Nízký příjem hořčíku ve stravě byl spojen s negativními účinky na hladkou svalovinu průdušek u těžkého astmatu. Bylo prokázáno, že příjem selenu ve stravě je u astmatiků nižší než u neastmatiků.

Zdroj: Healthline, Emedihealth

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]