Nikdy neignorujte příznaky, které mohou značit problémy se srdcem. Odhalí je i nepatrné změny, kterých si snadno všimnete

Fotografie: Depositphotos

U srdečních problémů nemusíte dlouhodobě vědět, že nějaký problém máte. Proto byste měli znát příznaky, které problémy se srdcem značí, říká lékařka Stacy Sampson.

Některé příznaky, jež značí problémy se srdcem, mnoho lidí ani nepocítí. Člověk se tak cítí dobře a myslí si, že je zdravý. Pokud se však cítíte divně a nejste si jistí, zda se nejedná o srdeční potíže, navštivte raději lékaře. Toto doporučení se týká osob starších 60 let, lidí s nadváhou, cukrovkou nebo s vysokým krevním tlakem. „Čím více rizikových faktorů máte, tím více byste se měli zajímat o vše, co by mohlo souviset se srdcem,“ řekl Dr. Vincent Bufalino, mluvčí American Heart Association.

Bolest, napětí nebo tlak na hrudi

Jestliže vás trápí bolest, napětí nebo tlak na hrudi, je možné, že máte ucpanou tepnu, nebo právě proděláváte srdeční infarkt. „Každý má pro tento pocit jiné slovo. Někteří lidé říkají, že je to jako by na nich seděl slon. Jiní říkají, že je to jako pocit bodnutí a popálení,“ řekl doktor Charles Chambers. Ten je ředitelem srdeční katetrizační laboratoře v Penn State Hershey Heart and Vascular Institute.

Fotografie: Freepik

Tento pocit trvá delší dobu a může se to stát i v momentě, kdy jste v klidu, nebo když cvičíte. Jestliže je tato bolest, pnutí nebo tlak pouze chvilková záležitost, pravděpodobně se nejedná o problémy se srdcem. V opačném případě si zavolejte záchrannou službu. U žen je častější, že mohou mít infarkt i bez bolesti na hrudi.

Nevolnost, zažívací potíže, problémy se žaludkem

Hlavně ženy mívají u infarktu tyto problémy, a i častěji zvrací. Žaludeční potíže můžete mít z mnoha důvodů a nemusí se jednat o problémy se srdcem. Jestliže takové potíže máte často, měli byste si zajít k lékaři. Společně s dalšími příznaky je velká pravděpodobnost, že vám hrozí srdeční problémy.

Fotografie: Shutterstock

Bolest, která vystřeluje do paže

Mezi dalšími příznaky infarktu je bolest, která vystřeluje do levé části paže. „Téměř vždy začíná na hrudi a postupuje směrem ven,“ řekl doktor Chambers. Zároveň zmínil, že měl několik pacientů, kteří měli silnou bolest v paži, a nakonec se ukázalo, že se jedná o infarkt. Jestliže tedy máte dlouhodobě bolest v paži, zajděte si na kontrolu.

Fotografie: Freepik

Závratě a problémy s udržením rovnováhy

Existuje mnoho důvodů, proč člověk ztratí rovnováhu nebo se mu motá hlava. Příkladem může být náhlý pokles tlaku nebo jste vstali příliš rychle. Pokud si nejste jistí, co přesně vám způsobuje závratě, a máte nepříjemné pocity na hrudi, zavolejte lékaře. Závratě a mdloby může doprovázet i dušnost. Může to znamenat, že váš krevní tlak klesl, protože vaše srdce není schopné pumpovat krev tak, jak by mělo, říká doktor Bufalino.

Fotografie: Freepik

Bolest krku nebo čelisti

Pokud vás ráno po probuzení bolí krk nebo čelisti, pravděpodobně to souvisí s tím, že jste špatně spali. Samotná bolest krku není známkou infarktu a nesouvisí se srdcem. Spíše je to způsobeno svalovým problémem nebo nachlazením. Jestliže máte bolesti nebo tlak uprostřed hrudníku, které se šíří do krku nebo čelisti, může to být příznakem srdečního infarktu. Raději zavolejte svému lékaři nebo záchrannou službu, která vás vezme do nemocnice.

Fotografie: Pixabay

Nepravidelný srdeční rytmus

Je vcelku normální, že srdce bije podle toho, v jakém jste stavu. Pokud budete nervózní nebo vzrušení, vaše srdce začne bít rychleji. Jestliže začnete mít pocit, že vaše srdce bije mimo rytmus déle, informujte o tom svého lékaře. „Ve většině případů je příčinou něco, co se dá snadno napravit, například příliš mnoho kofeinu nebo nedostatečný spánek,“ řekl doktor Bufalino. Pokud se vám to občas stává, může to znamenat jiné problémy se srdcem, které vyžadují léčbu. Raději se proto obraťte na svého lékaře.

Fotografie: Unsplash

Záchvaty kašle s hleny

Kašlající člověk vždy nemusí mít srdeční potíže. Může být pouze nemocný, nebo mu zaskočilo. Jestliže máte nemocné srdce nebo jste v rizikové skupině, věnujte kašli zvýšenou pozornost. Pokud máte dlouhotrvající kašel, při němž se tvoří bílý nebo růžový hlen, může to být příznak srdečního selhání. K tomu dochází v momentě, kdy srdce nestíhá plnit požadavky lidského těla. To zapříčiní únik krve zpět do plic.

Fotografie: Freepik

Oteklé nohy, chodidla a kotníky

Otékající nohy a chodidla nejsou nikdy dobrým znamením. Člověk by si na tento stav měl dávat větší pozor. Srdce totiž v takovém případě nepumpuje krev tak efektivně, jak by mělo. Jestliže srdce nemůže pumpovat dostatečně rychle, krev se hromadí v žilách a způsobuje otoky. Pokud vaše srdce selhává, přestane se z vašeho těla odstraňovat přebytečná voda a sodík ledvinami. To je další důvod, proč můžete mít některé části na těle oteklé.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]