Potraviny, které zlepšují krevní oběh v těle. Eliminujte toxiny a bojujte proti zánětům

Fotografie: Freepik

V lidském těle cirkuluje 4,5 až 5,5 litru krve, což je v průměru 7 % hmotnosti člověka a krevní oběh zajišťuje základní funkce pro fungování organismu. Špatný krevní oběh stojí za mnoha onemocněními, lze mu však předcházet cvičením a konzumací vhodných potravin.

Každému člověku cirkuluje v těle až 5,5 litru krve, objem samozřejmě závisí na pohlaví, výšce, váze a celkovém zdravotním stavu a krevní oběh plní v těle několik kriticky důležitých funkcí, především transportuje kyslík do všech částí těla, reguluje tělesnou teplotu a bojuje proti infekcím a zánětům.

Při jeho špatném fungování dochází k vyčerpání organismu, vzniku křečových žil, necitlivosti končetin i zažívacím potížím. Těmto stavům však lze snadno předcházet pomocí cvičení a vhodně zvolených potravin v denním jídelníčku. Které to jsou?

Krevní oběh a důvody zhoršeného fungování

Hlavním motorem lidského těla a pumpou, která zajišťuje cirkulaci, je srdce. Spolu s cévami zajišťuje přenos kyslíku do všech částí, naopak tepnami se zpět do srdce dostává krev s oxidem uhličitým. Na fungování krevního oběhu závisí chod celého organismu, ke zhoršení jeho stavu však dochází vlivem mnoha důvodů, především jsou na vině:

  • nezdravé návyky, jako kouření nebo pití alkoholu;
  • nedostatek pohybu a fyzické aktivity, jako jsou chůze, jízda na kole nebo plavání;
  • obezita;
  • nezdravý jídelníček s přemírou tuků a cukrů;
  • vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol v krvi.
Fotografie: Freepik

Pohyb a správný pitný režim

Jak zlepšit krevní oběh? Zásadní je změna životního stylu se zařazením dostatku pohybu, neméně důležité je dbát na správný pitný režim, který umožní vyplavení toxinů ze systému a zlepšení krevního oběhu, to se samozřejmě neobejde bez omezení konzumace alkoholu. Nadměrné pití totiž způsobuje řadu zdravotních obtíží, vhodnější je pít méně a vybírat lehčí červená vína, která při malých dávkách zlepšují hladinu cholesterolu a prokrvení. Kromě pitného režimu je důležitý také správný jídelníček se zařazením potravin zlepšujících krevní oběh a omezit spotřebu kofeinu, cukrů, tuků a soli.

Vlašské ořechy i mandle

Ořechy jsou bohaté na vitamíny A, B, C, a E, hořčík a železo, to platí především pro vlašské ořechy a mandle, jejichž konzumace zlepšuje průtok krve a snižuje vznik zánětu.

Zelený čaj

Balzámem pro krevní oběh je zelený čaj, který je zdravější než černý, a pomáhá zvyšovat průtok krve v cévách. Vhodný je také Matcha čaj.

Fotografie: Freepik

Česnek, cibule a zázvor

Jak stimulovat krevní oběh? Pomůže zázračná trojka – česnek, cibule a zázvor. Všechny tyto potraviny mají protizánětlivé a antimikrobiální účinky, umí likvidovat toxiny v těle a stimulují oběhovou soustavu, zařaďte je proto do jídelníčku co nejčastěji.

Bylinky

Hloh, třezalka, máta nebo ženšen? Všechny tyto bylinky jsou účinné na zvýšení imunity i pro zlepšení krevního oběhu. Nebojte se je používat při vaření i přípravě bylinných čajů.

Hořká čokoláda

Samé zákazy a omezení, žádná radost? Kdepak, na závěr také jedna dobrá zpráva. Čas od času potěší i pomůže čtvereček hořké čokolády s vysokým procentem kakaa, které obsahuje flavonoidy zlepšující průtok krve v těle.

Zdroj: WebMD

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]