Po padesátce se vyhněte těmto potravinám. Způsobují problémy s trávením

Fotografie: Getty Images

Stres a každodenní pracovní režim ve spojení s nezdravým jídelníčkem způsobují od určitého věku potíže s trávením, především pálení žáhy, bolení břicha, plynatost nebo nadýmání. Tělo reaguje v 50 letech na stravu jinak než v předešlých letech. Zjistěte, jaké potraviny je vhodné omezit.

Nedělají vám některé potraviny od určitého věku dobře? To není nic ojedinělého, ve 20 letech může sníst člověk doslova cokoli a břicho jej bolí málokdy. S přibývajícím věkem trávení nefunguje tak, jak v mládí, lidé ve věku 50 let a výše často trpí pálením žáhy, bolestmi břicha syndromem dráždivého tračníku nebo nadýmáním. Jakým potravinám je lepší se vyhnout a co způsobuje bolesti žaludku nebo snižuje fungování střev?

Fotografie: Freepik

Cukry

Cukru se přezdívá mor dnešní doby, ve vyšším věku jsou navíc cukry, oligosacharidy, disacharidy nebo monosacharidy hůře stravitelné a mohou způsobovat křeče doprovázené bolestmi břicha. Cukry stojí také za nadýmáním a je vhodné se jim vyhýbat v mléčných výrobcích nebo bílém pečivu. Jídelníček by měl být oproštěn i o fruktózu nebo umělá sladidla, nevhodné jsou různé sladké druhy ovoce, džusy nebo jiné slazené nápoje.

Mléčné výrobky s laktózou

Vzhledem k tomu, že produkce laktázy s věkem klesá a nedochází ke štěpení laktózy jako v mládí, jsou mléčné výrobky pro starší lidí hůře stravitelné. Vyvarovat by se proto měli přílišné konzumaci mléčných výrobků, sýrů, jogurtů, smetany nebo másla.

Fotografie: Freepik

Pálivé, kořeněné nebo smažené pokrmy

Pálení žáhy, bolesti břicha nebo křeče mohou způsobovat také kořeněné pokrmy, především chilli nebo pálivá jídla. Z koření nejsou vhodné intenzivní bylinky, jako je máta nebo rajčatové omáčky s kořením. K refluxu může dojít i po konzumaci smažených potravin, masných výrobků nebo čokolády.

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku?

Co je vhodné naopak do jídelníčku po 50 zařadit? Namísto klasických mléčných výrobků jsou vhodnější kysané nebo mléčné produkty bez laktózy. Mléčnou stravu je možné nahradit rostlinnými alternativami, jako jsou sójové a mandlové mléko, výrobky z ovesných vloček pro doplnění vápníků i bílkovin. Maso a luštěniny mohou nahradit výrobky z tofu, hnědá rýže nebo celozrnné těstoviny. Z koření jsou vhodné méně druhové směsi bez přídavku chilli, pálivé papriky, česneku a zázvoru.

Zdroj: EatThis

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]