Spánková paralýza se může projevovat nepříjemnými stavy, které mohou vyústit až v halucinace

Fotografie: Freepik

Kvůli tomu, co se vám v noci zdá, se můžete začít dusit ve snu. Takovému jevu se říká spánková paralýza. Zjistěte, jak se s takovou situací bezpečně vypořádat a proč se vlastně paralýza dostavuje.

Více než 8 % lidí na planetě alespoň jednou v životě zažilo takový jev, kterému se říká spánková paralýza. Mnoho lidí si myslí, že je něco nebo někdo škrtí ve spánku, jiní spadají do propasti a někteří mohou dokonce vidět nebo slyšet halucinace.

Pocit dušení se ve spánku

Příběhy o démonech, ďáblech, duších a dalších nadpřirozených bytostech a představitelích mystického světa se předávají z generace na generaci. Modernější lidé si k nim připojují ještě mimozemšťany, upíry a další temné a tajemné bytosti. V takové situaci prožíváte strach, i když si to nemusíte uvědomovat. Chodí po místnosti, sedí na okraji postele nebo dokonce na hrudi spáče. Ze strachu se člověk nemůže hýbat a vyslovit jediné slovo a cítíte, že se jakoby dusíte.

Tento jev trvá pouze několik sekund až několik minut.

Fotografie: Freepik

Jedná se o nekoordinovaný pohyb svalů

Ve fázi usínání nebo probouzení svalu sval skutečně paralyzuje, takže i osoba, které se spánková paralýza týká, neublíží. Je to fyzický rys každé osoby. Současně by měl být mozek v této době již odpojen, to znamená že se připravuje na plný odpočinek. Ale z nějakého podivného důvodu to funguje, kvůli tomu, co spáče probudí.

Typy spánkové paralýzy

Spánková paralýza je duševní jev spojený s dysfunkcí nervového systému. Pokud k útokům dochází pravidelně, člověk by měl vyhledat pomoc odborníka. Stav strachu může vést ke složitějším duševním problémům. Spánková paralýza spáče nemusí pokaždé dusit. Podle intenzity je rozdělena na několik typů:

  • vetřelec způsobuje, že osoba cítí přítomnost někoho jiného v blízkosti postele, a můžete nejen slyšet kroky, ale také vidět stíny
  • neobvyklé tělesné zážitky jsou spánková paralýza, ve které člověk spadne do propasti nebo se naopak vznáší nad svým tělem, jako by ho sledoval zvenčí
  • inkubátor je stvoření, které se dusí hrdlem nebo tlakem na spící hrudník
Fotografie: Freepik

Jak se se spánkovou paralýzou vypořádat

Spánková paralýza se může vyskytnout u lidí různého věku a společenského postavení. Závisí na závažnosti onemocnění a na práci centrálního nervového systému. Pokud má člověk potíže, je ve stavu stresu nebo chronické únavy, příznaky se mohou opakovat, pokaždé se zhoršují.

Lékaři v případě spánkové paralýzy doporučují začít s nejjednodušším, musíte zkontrolovat svůj pracovní a klidový režim. Nastavení spánku pomůže správné osvětlení v místnosti, přítomnost čerstvého vzduchu, pohodlná postel a oblečení. Doporučuje se vyhnout se fyzické a duševní zátěži večer.

Lidé trpící spánkovou paralýzou by se měli vzdát denního spánku, aby večer usnuli. Před spaním se nepřejídejte, nepijte alkohol ani nekuřte. Obsah, který zkonzumujete a vypijete před plánovaným odpočinkem, může také ovlivnit stres, který zažíváte. Lékaři doporučují vzdát se i používání telefonů nejméně hodinu před spaním.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]