Nejzávažnější příznaky Covidu-19 při kterých je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc

Fotografie: Freepik

Občané by měli být zvláště opatrní ohledně příznaků, které mohou vykazovat, že jste onemocněli koronavirem. Většina západních zemí je v uzamčení s kolísáním intenzity.

Celkově je prokázáno, že příznaky, které jsou spojené s COVID-19, jsou četné. Koronavirus ale způsobuje více příznaků, a neměli byste ignorovat žádný z nich, i když se některé nemusí jevit v souvislosti s koronavirem. Vyskytuje se dokonce jeden vzácný příznak, který může znamenat vážný případ COVID-19, a tím jsou modré rty.

Fotografie: Freepik

Americká střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) mají seznam varovných signálů

Jsou to ukazatelé, při kterých byste měli okamžitě vyhledat lékařskou pomoci. Mezi takové patří namodralý odstín rtů. Modré rty jsou známé jako cyanóza, a jsou příznakem nemoci COVID-19. Jsou považovány za opožděné známky nedostatku kyslíku, jak vysvětlila organizace Nurse Together. Nedostatek kyslíku způsobí, že rty zmodrají.

Někdo s těžkým průběhem nemoci může mít modré rty, pokud má zánět v plicích dostatečný ke snížení množství kyslíku, které plíce dostávají. Modré rty jsou zároveň v případě koronaviru docela neobvyklé. U pacientů se spíše vyskytnou další respirační příznaky, jako je suchý kašel a sípání. Modré rty jsou tak sice zjevný příznak, ale nepravděpodobný.

Existují samozřejmě výjimky. Jsou to pacienti, kteří kromě modrých rtů nevykazovali žádné jiné příznaky nemoci COVID-19. Tyti pacienti jsou popisování jako „šťastní hypoxici“. V jedné z nemocnic zemřel na COVID-19 pacient, který byl naposled vyšetřen patnáct minut před svou smrtí. Tento člověk vypadal dobře, ale měl nízkou hladinu kyslíku, což ho nakonec stálo život. Proto jsou modré rty považovány za příznak nouze a jedná se o vážný případ onemocnění koronavirem.

Fotografie: Freepik

Mezi další naléhavé příznaky patří zmatek nebo bolest na hrudi

Jsou to příznaky, které nepatří mezi běžné, ale mohou se vyskytnout a díky své vzácnosti mohou o to více ohrozit člověka na životě. Patří sem dýchací problémy, přetrvávající bolest nebo tlak na hrudi, zmatek nebo neschopnost vzbudit se nebo naopak zůstat vzhůru.

Může být příznakem i bolest v dolní části zad? Americká centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvádějí bolesti svalů a těla jako příznaky koronaviru, ale nejedná se o konkrétní bolesti v dolní části zad. Někteří odborníci si všimli bolesti zad u několika pacientů, u kterých byl později zjištěn koronavirus.

U každého se COVID-19 může projevovat odlišně a bolesti zad mohou být příznakem. Nedávné studie naznačují že bolesti dolní části zad jsou skutečně příznakem koronaviru. Vědci sestavili nový seznam příznaků, ve kterém jsou zahrnuty právě bolesti zad, bolest v krku, průjem, bolesti břicha, těla nebo celková únava. Nepodceňujte žádný z příznaků nemoci a neprodleně se hlaste ke svému lékaři, abyste se včas izolovali od ostatních.

Zdroj: CDC

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]