Chronický únavový syndrom není lenost, ale nepříjemná nemoc. Příčina může být překvapivě ve střevech

Fotografie: Freepik

Co si představit pod pojmem syndrom chronické únavy, pro který se používá anglická zkratka CFS? Předně se jedná o vysilující onemocnění projevující se perzistentní únavou trvající více než 6 měsíců. Kromě únavy trápí nemocné pokles fyzické síly o 50 %, ale také množství zánětů.

Kde je však prapůvod tohoto onemocnění? Jedná se o psychickou dysfunkci? Podle nejnovějších studií stojí za chronickou únavou zřejmě mikroorganismy a poškozená mikroflóra ve střevech.

Dlouhá cesta k diagnóze

K vyřknutí diagnózy chronického únavového syndromu (CFS) je dlouhá cesta, dnešní medicína neumí toto onemocnění určit v laboratoři pomocí krevních testů. Ke stanovení onemocnění tak dochází po vyloučení ostatních onemocnění s podobnými příznaky.

Problematická je také léčba, pro níž nejsou konkrétní léky nebo léčebné postupy. Kde hledat původ této choroby? V poškození nervové soustavy, metabolické nerovnováze nebo souvisí s obranyschopností těla?

Vědci z Cornell University se přiklánějí k názoru, že toto onemocnění úzce souvisí se střevními potížemi a počtem mikrobů přítomných v krvi a střevech, navíc zřejmě existuje spojení mezi těmito bakteriemi a fungováním mozku.

Co je CFS?

Jak se projevuje chronický únavový syndrom, kromě prokazatelné a dlouhotrvající únavy a nedostatku energie? Předně nemožnost načerpání sil nebo dlouhá rekonvalescence po fyzické aktivitě. Dalšími projevy onemocnění jsou:

  • bolesti svalů, hlavy nebo krku, svalové křeče,
  • zhoršená paměť, špatná pozornost, výkyvy nálad, citlivost na světlo nebo hluk,
  • špatný noční spánek
  • oteklé lymfatické uzliny, zvýšené pocení, zrychlený tep, kolísání teploty,
  • mdloby, dezorientace,
  • příznaky podobné chřipce
  • podrážděné střevo, špatné trávení, potravinové alergie.

Dlouhodobý stav navíc navozuje pocit úzkostí a depresí, protože léčba bývá komplikovaná a často není z pohledu pacienta úspěšná, aby se mohl vrátit zpět do aktivního a plnohodnotného života, který vedl před onemocněním.

Fotografie: Freepik

Pravděpodobné příčiny únavy? Zřejmě ve střevech!

Vědci z Cornellovy univerzity se zaměřili na zkoumání střev pacientů, v rámci studie porovnávali stolici a krev 48 diagnostikovaných pacientů s CFS s výsledky 39 zcela zdravých lidí a došli k zajímavým výsledkům.

Potvrdil se rozdíl v rozmanitosti střevní mikroflóry u pacientů s CFS a v markerech zánětu v krvi, což napovídá, že za syndromem nestojí psychické obtíže, ale spíše gastrointestinální. K rozdílům došlo u 83 % výsledků, podle vědců se tak otevírá cesta k nalezení léčby těchto pacientů.

Péče o střeva je klíčová

Záněty ve střevech umožňují přesun bakterií do krve a způsobují celou řadu onemocnění, je proto na místě věnovat péči o střeva dostatečnou pozornost, která by se měla zaměřit především na zdravý a pestrý jídelníček. Celistvost střevních stěn lze obnovit pomocí speciální stravy, ze které je nutné vyloučit lepek a výrobky z mouky, naopak přidat vlákninu, která pomáhá bakteriím chránícím střevní stěny.

Důležité je také snížit příjem sacharidů, které způsobují nerovnováhu mikroflóry a množení škodlivých bakterií a mikroorganismů. V neposlední řadě je dobré minimalizovat mléčné výrobky v jídelníčku a zvýšit příjem probiotik z bakterií mléčného kvašení pomocí fermentovaných potravin.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]