Jednoduchá cvičení pro celé tělo za pomoci židle

Fotografie: Pixabay

Ať už jste žena na mateřské, žena nebo muž v domácnosti či starší osoba přišpendlená doma nebo pracujete v kanceláři, ke cvičení a protažení těla není nutné docházet na sportoviště. I když to má bezpochyby své výhody, ne vždy je však čas a možnosti. Cvičit lze i doma nebo v kanceláři. Stačí vám malý kousek místa a židle. Přinášíme vám tipy, jaké cviky na židli provádět.

Kruhy pažemi

Posaďte se na židli s rovnými zády, nohy ohnuté v kolenou o 90 stupňů a plosky nohou položené na podlaze. Dotkněte se prsty ramen a aniž byste pohnuli jakoukoli jinou částí těla, opisujte kruhy. Proveďte pažemi alespoň 40 kruhů.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto

Zvedání rukou do stran

Sedněte si na okraj židle a předkloňte se. Držte rovná záda a zvedejte ruce do stran, až ucítíte pracovat svaly mezi lopatkami. Pro ztížení cviku si můžete vzít do rukou PET láhve s vodou. Cvičení opakujte 25krát.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto

Tricepsový cvik

Položte ruce k okraji židle, na šířku ramen. Sesuňte spodní část ze židle a držte se vzpřímeně. Zatímco držíte záda těsně u židle, pomalu se ohýbejte v loktech a jděte co nejníže. Vraťte se do výchozí polohy. Cvičení opakujte 20krát.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto

Plank o židli

Položte předloktí na židli a ruce spojte. Natáhněte nohy, stahujte břišní svaly, udržujte tělo pevné a nepropadejte se. Držte pozici po dobu 30 až 45 sekund. Pokud je to moc, zkuste cvik 2 x 20 sekund.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto

Zvedání nohou

U tohoto cviku posilujete bříško. Sedněte si na okraj židle a buď se chytněte židle nebo opěrek a nejdříve přitáhněte kolena směrem k bradě, poté nohy natáhněte a vydržte v této pozici 5 sekund a nohy opět přitáhněte k hrudi a položte na zem. Cvik opakujte 20krát.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto

Dřep se židlí

Židli v tomto případě použijte jako pomocníka, ale při dřepování si nesedejte. Jen se zadkem židle jemně dotkněte. Kolena nesmí při dřepu přesahovat špičky vašich nohou. Cvik proveďte 20krát.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto

Bulharské dřepy

Jedná se o dřep o jedné noze, přičemž druhá noha je opřená o židli za vámi. Cvik zabírá svaly předního stehna a hýždí. Zde hraje roli postavení nohy. Jde-li koleno mírně dopředu, přes špičku (tedy přes prsty) pracují více svaly stehen. A naopak, čím víc budete stát rovně, tím víc zabírá velký sval hýžďový. Provádět můžete obě varianty tohoto dřepu. Cvik proveďte 2 x po 10 na každou nohu.

Fotografie: Workingmother / Nora Szanto