Osvědčené postupy, jak zlepšit trávení a posílit celkové zdraví

To co jíme, jak žijeme, ovlivňuje naše zdraví a to, jakým způsobem náš organismus zpracovává potraviny. Dostatek vlákniny, tekutin a dalších živin, včetně zdraví prospěšných bakterií i pravidelný pohyb přispívá k lepšímu zažívání.

V zažívacím traktu se potraviny rozkládají na důležité živiny, které jsou vstřebávány do krve. Jestliže nebudete svému zažívání věnovat pozornost v dostatečné míře, může to vyústit v problém s trávením a absorbováním potřebných živin. Naše trávení je přímo ovlivněno stylem života a tím, jaké jídlo přijímáme. Co vše můžete učinit pro celkové zdraví a lepší pocit pohody? Právě o tom si dnes napíšeme.

Dostatek vlákniny

Vláknina je problém drtivé většiny populace. Většina lidí přijímá vlákniny velmi málo. Právě vláknina snižuje riziko zácpy, ale i průjmů. Pomáhá předcházet onemocněním, jako jsou hemoroidy, divertikulóza, syndrom dráždivého tračníku. Mimo jiné vláknina pomáhá s udržením optimální tělesné hmotnosti. Vláknina naleznete v celozrnných výrobcích, semenech, luštěninách, obilninách a samozřejmě v ovoci a zelenině.

Probiotika

Hodné (zdraví prospěšné bakterie) jsou pro zažívání balzám. Pomáhají tělu zvládat důsledky špatné stravy a stresu. Zlepšují také vstřebávání živin, pomáhají léčit různé zdravotní problémy, dávají do pořádku trávicí trakt po léčbě antibiotiky, posilují imunitní systém. Najdete je ve fermentovaných výrobcích, jako je kombucha, kefír, acidofilní mléko, jogurt, tempeh, kysané zelí, nakládané okurky, kimchi.

Střídmá strava

Zažívání prospívá střídmá strava. Není dobré se nacpávat nebo zase úmyslně hladovět. Ideální je, když si jídlo rozložíte na 3 až 4 jídla za den a mezi tím budete mít dvě až tři hodiny pauzu, kdy nebudete nic jíst – nic zobat, nic mlsat. I trávení potřebuje oddych. Samozřejmě pozor na přemíru cukrů, soli a nezdravých tuků ve stravě.

Další tipy pro větší komfort a zdraví

  • Zařaďte pravidelný pohyb – kvůli stimulace vnitřních orgánů i kvůli udržení optimální hmotnosti

  • Pijte dostatek tekutin – voda je pro zažívání klíčová, jelikož umožňuje posouvání potravy skrze trávicí trakt

  • Nekuřte, omezte alkohol a kofein – jmenované zlozvyky mohou narušit funkce zažívání a způsobit problémy typu: žaludeční vředy, pálení žáhy, překyselení žaludku apod.

  • Zredukujte stres – stres je nehorázný prevít, který může zapříčinit nesprávné funkce trávicí soustavy. Existují metody, jak bojovat se stresem. Například sportovat, naučit se dechová cvičení a meditaci, jóga, procházky přírodou…

Fotografie: Pixabay