Neuvěříte tomu, jak všemocným lékem je obyčejný česnek

Česnek patří mezi nejzdravější plodiny, se kterými se na naší planetě můžeme setkat, a často je tak považovaný za jeden z největších zázraků přírodní medicíny. Vyniká především svými silnými antibakteriálními, protiplísňovými a antivirovými účinky, zároveň je velmi účinným imunitním stimulantem, proto je často doporučován jako prevence nejrůznějších onemocnění.

Proč je česnek tak zdravý?

Je třeba upozornit na to, že pro využití všech výhod česneku je velmi důležité konzumovat ho syrový, protože vařením může česnek ztratit až 90 % svých zdraví prospěšných vlastností. Ačkoli chuť a vůně česneku mohou být pro některé lidi nepříjemné, výhody, které konzumace syrového česneku poskytuje, toto nepohodlí silně převažují. Základní látkou, která česneku dodává většinu jeho léčebných vlastností, je alicin. Paradoxem je, že česnek jako takový alicin vlastně neobsahuje, ten totiž vzniká jen při „porušení česneku“, například rozkrojením či slisováním. Z tohoto důvodu se také doporučuje konzumovaný syrový česnek dobře rozžvýkat. Alicin je silným přírodním antibiotikem, je účinný i proti různým parazitům, kvasinkám, virům či plísním. Kromě alicinu česnek obsahuje také selen a vitaminy A, B, C a E.

Česnekem proti nachlazení, infarktu i rakovině

Vzhledem ke svým protizánětlivým účinům se česnek používá například při různých kožních problémech, jako je akné, bradavice či kuří oka. Skvělý je ale také jako preventivní prostředek proti nachlazení, chřipce a kardiovaskulárním onemocněním. Je vědecky potvrzeno, že dokáže významně snížit riziko aterosklerózy, neboť snižuje lepkavost krevních destiček a zároveň ředí krev, čímž minimalizuje tvorbu krevních sraženin a snižuje hladinu cholesterolu. Pomáhá také předcházet mrtvici či infarktu. Nejnovější výzkumy ukazují, že česnek má pozitivní účinky i v boji s nejrůznějšími onkologickými onemocněními, například rakovinou tlustého střeva, jater, jícnu, dutiny ústní, plic, lymfatických uzlin, kůže, plic, prostaty, vaječníků, dělohy, močového měchýře a leukémií. V těchto případech může česnek sloužit jako doplněk běžné léčby.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]