Netradiční příčiny bolesti hlavy mohou způsobovat potíže i vám

Máte časté bolesti hlavy a nedokážete najít příčinu vašich potíží? Pijete dost, spíte dost, odpočíváte a stále se vaše bolesti vracejí? Možná vás překvapí, že bolest hlavy přichází často kvůli důvodům, které byste nečekali. Zde je seznam těch nejčastějších, na které lidi zapomínají, a bojují zcela zbytečně s potížemi, kterým by se dalo snadno vyhnout.

Spánkové poruchy

S poruchami spánku úzce souvisí prakticky všechny typy bolestí hlavy. Únava z nedostatečného spánku může být například příčinou „zatuhnutí“ ramenních a krčních svalů, které tak omezují přítok krve do hlavy. Ranní bolest hlavy nebo migréna, která se objeví v průběhu noci, může souviset se spánkovou apnoe, tedy krátkou zástavou dechu nebo nevhodným spánkovým rytmem. Pokuste se změnit spánkovou pozici, více větrat a před spaním si dopřát alespoň půlhodinku relaxačních aktivit jako je například meditace.

Nízká hladina krevního cukru

Dalším argumentem pro to, abyste jedli několikrát denně malé porce, je prevence migrény. Dieta, hladovění či přeskočení některého denního jídla totiž sníží hladinu vašeho krevního cukru, v důsledku čehož se může dostavit silná bolest hlavy. Jestliže se vám migrény vracejí, nastavte si striktní jídelní režim, který vašemu tělu udělá dobře.

Nevhodná strava

Nejde jen o nízký krevní cukr, na vině může být i složení vaší stravy. Problematický je především tyramin (nachází se například v sýru, uzeninách, konzervovaných jídlech, oříšcích a čokoládě). Pozor se dávejte také na glutamát, který se často používá v čínské kuchyni, a kofein (obsahuje ho například káva, čaj a horká čokoláda).

Vlasové doplňky

Mnoho žen překvapí, že jejich bolesti mohou být způsobeny také nošením těsným culíků, čelenek a jiných vlasových ozdob. Pevně utažené vlasy do culíku dráždí tkáň na hlavě a mohou být právě příčinou úporné bolesti hlavy. Studie totiž naznačují, že citlivost na pokožce hlavy, tvářích či uších je spojena právě s migrénou. A podobně to platí i u jiných vlasových doplňků.

Mobil a počítač

Ano i tito pomocníci mohou být příčinou. Věčným koukáním na displej a psaním esemesek se u vás totiž může rozvinout tzv. syndrom esemeskového krku (tzv. text neck). Jde o situaci, kdy se člověk vlivem koukání do mobilu nepřirozeně naklání, což postihuje příslušné svaly v oblasti krku a hlavy. A podobně to platí i u počítače, kde se často hrbíme a příliš zatěžujeme i naše oči.

Hormony

Ty mají vliv zejména u žen. Měsíční výkyvy hormonů ovlivňují v ženském těle řadu věcí. Proto není žádným překvapením, že součástí premenstruačního syndromu jsou u mnohých i bolesti hlavy. Ty se ale dají většinou dobře vysledovat jako opakující se v rámci měsíčního cyklu. Je to relativně běžný jev, který by ale měl během jednoho nebo dvou dní vymizet. V opačném případě je to problém jiného charakteru.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]