Tipy na zdravé vánoční cukroví, které nemusíte chystat dlouhé hodiny

Vánoce se kvapem blíží a soustu z nás už nyní zažívá stres z pečení cukroví. Pamatujte, že Vánoce nejsou o cukroví, ale o tom, být s rodinou, užít si pohodu a klid. Nedělejte si z nich tedy zbytečně noční můru sami. Určitě nemusíte stát dlouhé hodiny, abyste připravili padesát druhů různého cukroví. Mít připraveno něco dobrého k zakousnutí ano, ale ne za cenu, že vás to bude stát nervy a zdraví.

Mimochodem mnoho úžasných druhů cukroví lze chystat i během vánoc. Když budete vědět, že čekáte návštěvu nebo prostě jen dostanete na něco dobrého chuť. Mezi takové rychlé a chutné cukroví patří třeba mrkvové kuličky, kávová zrna, kuličky z červené řepy nebo arašídové rohlíčky, kokosové rolky či jen ovoce namočené do čokolády.

Pečené cukroví si můžete připravit do zásoby. To nepečené nemá tak dlouhou trvanlivost, leda byste ho skladovali v mrazničce a vytahovali vždy po částech. I to je možnost, jak si připravit některé nepečené cukroví do zásoby.

A protože se Vánoce vždy spojují s hodováním nadměrného množství jídla a následným přibíráním, uděláte lépe, když zvolíte zdravější alternativy pečení. Tedy použijete náhradu za klasický cukr (třeba ovoce, med, Stévii, Xylitol) a stejně tak vyměníte klasické mouky za zdravější varianty: pohankovou, celozrnnou, kokosovou, mandlovou, quinoa či různé vločky (pohankové, ovesné, špaldové). Kořením a bylinkami šetřit nemusíte. Některé přirozeným způsobem těsto i osladí – třeba vanilka a skořice. Přinášíme vám tipy na zdravé cukroví.

Tipy na zdravější verzi cukroví

  • Ovoce (jahody, mandarinky, banán) namáčené v čokoládě (připravíte během 20 minut). Na servírovacím talířku vypadají třeba měsíčky mandarinky úžasně a čerstvé šťavnaté ovoce v kombinaci s čokoládou = nebe v ústech. Banány můžete vkládat do barevných papírových košíčku

  • Ovesné sušenky (mleté ovesné sušenky + banán) pečou se krátce a chutnají skvěle

  • Nepečené kuličky – existuje nepřeberné množství receptů a skladují se v lednici nebo mrazničce

Inspirace: Tvarohové rafaelo kuličky

Zdroj: youtube.com

  • Kávová zrna – smícháte kávu, máslo, rum (nemusí být), kakao, ořechy a piškoty nebo sušenky. Vytvarujete malé válečky a špejlí promáčknete rýhu. Obalte v kakau nebo v instantní cereální kávě. Získáte podobu kávového zrna a díky přítomnosti kávy tyto zrna kávově i chutnají

  • Kokosová roláda – je chutná, vypadá úžasně a v lednici vám vydrží týden. Připravit můžete i den před příchodem návštěvy, což je určitě lepší, než stát před Vánoci pět hodin u trouby a hlídat plechy s cukrovím.

  • Vanilkové rohlíčky – i na tento oblíbený druh cukroví existuje nespočet zdravých variací. Dokonce i bez cukru: mandlová mouka, máslo, vajíčko, prášek na pečení, vanilka.

  • Perníčky – další oblíbené cukroví. Pokud máte chuť péct zrovna perníčky, můžete zkusit kváskové těsto. Jestliže s kváskováním nemáte žádnou zkušenost, najdete jednoduché a chutné recepty na internetu. Jeden snadný tip pro vás máme také.

Inspirace: Zdravější verze perníčků

Zdroj: youtube.com