Nadměrné množství cukru v těle. Jaké projevy očekávat pokud je hladinu bílého jedu v krvi nebezpečně vysoká

Fotografie: Depositphotos

Jelikož je lidské tělo velice chytré, zpočátku se snaží s vyšší hladinou cukru bojovat samo. Pokud to ale nezvládá, začnete pociťovat určité příznaky, díky kterým poznáte, že se něco děje.

Pravidelné kontroly u lékaře, zdravá strava, pohyb a mnoho dalšího vám pomůže k tomu, abyste se nedostali do situace, kdy vás budou trápit nějaké nemoci nebo jiné potíže. Díky lékaři můžete brzy zjistit, že se ve vašem těle děje něco podivného a lze to začít řešit včas, než budou následky nenávratné. Jedním z mnoha civilizačních problémů je i to, že lidé mají zvýšený cukr v těle. Pokud na to nepřijdou u lékaře, tak většinou tím, že je trápí určité potíže, říká doktorka Kelly Kennedy.

Máte neustále chuť na sladké

Je normální, že si občas dáte nějakou sladkost, na kterou máte předem chuť. Pokud však pociťujete podrážděnost nebo časté změny nálad a s vyřešením těchto problémů vám pomáhají sladkosti, tak je něco špatně a dost možná jste se stali závislými na cukru. Pokuste se postupně snižovat množství přijatého cukru za den, abyste se opět cítili lépe.

Fotografie: Pixabay

Časté doplňování energie

Hlavním zdrojem energie pro lidské tělo je glukóza, kterou byste našli téměř ve všech potravinách, ale nejčastěji v těch, jejichž obsahem je cukr. Pokud si dáte cukru hodně, ve vaší krvi stoupne jeho hladina a tělo ji začne snižovat velkým množstvím inzulinu. Poté se dostanete do stavu, kdy je hladina energie opět nízká, a tak si dáte další cukr. Takto se dostanete do fáze, která není vůbec zdravá, a je tedy potřeba přestat přijímat tak vysoké dávky energie.

Máte potíže s nadýmáním

Jestliže se cítíte pravidelně nafouknutí nebo máte typické potíže s nadýmáním, může to způsobovat nadbytečný cukr ve vaší stravě. V případě, že byste často konzumovali stravu s vysokým obsahem cukru, po čase by se narušil váš trávicí systém. Byla by snížena průchodnost střev a obtížně by se vám trávilo veškeré zkonzumované jídlo. Cukr má za následek to, že u člověka dochází ke zbytečnému nadýmání.

Fotografie: Freepik

Nemůžete se zbavit přebytečných kil

Je velmi pravděpodobné, že pokud konzumujete více cukru, než by se mělo, již se to projevilo i na vaší postavě. Jedná se o přirozený proces, kterému se pravděpodobně nevyhne žádný člověk, jenž by si denně dopřával větší množství sladkých potravin nebo nápojů. Jestliže budete muset začít obměňovat šatník, mělo by to pro vás být varováním, abyste změnili styl stravování.

Potíže se spánkem a kožní problémy

Pokud se vás týkají kožní problémy na pleti nebo potíže se spánkem, zaměřte se na to, zda náhodou často nejíte/nepijete sladké produkty. Každý, kdo jich jí hodně, bude mít časem problémy se spánkem. Probouzení několikrát za noc a špatné sny patří mezi první příznaky. Mnoho lidí tomu však nevěnuje příliš pozornosti.

Předčasné stárnutí pokožky, akné a jiné potíže s pokožkou jsou také následkem vysoké hladiny cukru v krvi. Příjem vysokých dávek energie není vůbec dobrý pro kolagen a elastin, jež se nachází v pleti a udržují pokožku pevnou a pružnou. Jestliže byste se dlouhodobě stravovali tak, že vaše strava bude založena primárně na příjmu sladkých potravin, mohli byste časem pocítit předčasné stárnutí pokožky, což děsí většinu žen.

Zdroj: Everyday Health

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]