Co říkají oči o vašem aktuálním zdravotním stavu. Podle jejich vzhledu poznáte i vážná onemocnění

Fotografie: Depositphotos

Vaše oči mohou vypovídat mnohé. Kdo by ovšem řekl, že dokáží odrážet některé nebezpečné stavy, kterými prochází vaše tělo.

Kromě příznaků spojených s očními chorobami, jako je glaukom nebo šedý zákal mohou být vaše oči zrcadlem celkového zdravotního stavu těla. Dokáží například odhalit vysokou hladinu cholesterolu, cukrovku nebo dokonce mrtvici. Podívejte se však na další onemocnění, o kterých mohou mnohé vypovídat vaše oči, a připravte se na nejhorší, popsala je lékařka Susan Scutti.

Problémy se štítnou žlázou

Štítná žláza plní v lidském těle nezbytnou funkci – řídí hormony, které regulují náš růst a náš metabolismus. Pokud je ovšem její funkce narušená, může to mít velmi nepříjemné důsledky, a to včetně otoku očí, překrvení zrakových receptorů, omezení očních pohybů a dvojitého vidění. Krom toho existuje onemocnění zvané, Gravesova choroba, která postihuje štítnou žlázu, a může způsobit úbytek řas.

Fotografie: Freepik

Vysoká hladina cholesterolu

U osob, jejichž hladina cholesterolu je zpravidla velmi vysoká, může dojít k přechodné ztrátě zraku. Je to především známkou toho, že se v jejich krční tepně usazuje právě cholesterol, který v důsledku ztěžuje prokrvení oka. V takovém případě člověk může také pociťovat bolest v oku, pozorovat šedý kruh kolem rohovky oka nebo mít problémy s přizpůsobením se jasnému světlu.

Obávaná cukrovka

Náhlá a nevysvětlitelná změna zrakové ostrosti může být příznakem cukrovky. Pokud vidíte v poslední době věci rozmazaně, znamená to, že se do vaší oční čočky pravděpodobně dostal cukr a nějakým způsobem změnil její tvar. Pokud člověk navíc již trpí cukrovkou nebo patří do skupiny s vysokým rizikem tohoto onemocnění, měl by pravidelně absolvovat důkladné oční testy, aby se vyvaroval nebezpečným důsledkům.

Fotografie: Pixabay

Mrtvice

Vaše zorné pole dokáže odhalit, zda vás právě zasáhla mrtvice. Ta může být důsledkem trombózy, nebo krvácení v mozkové tepně, která může následně vaše zorné pole poškodit. Vyšetření této části vašeho oka naštěstí dokáže odhalit, která část zraku potřebuje byla poškozena.

Fotografie: Pixabay

Migrény sítnice

Migrény sítnice je název pro závažné onemocnění, při kterém dochází ke zúžení cév v místech vedoucích k sítnici a optickému nervu. Ačkoliv se příznaky projevují pouze ve formě nevolnosti a citlivosti na světlo, dlouhodobé migrény sítnice mohou vést až k trvalému poškození zraku. Projevovat se však mohou také slepými skvrnami v zorném poli nebo dokonce slepotou oka.

Zdroj: CNN Health

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]