Neobvyklé příčiny infarktu. Zjistěte, zda náhodou nepatříte do rizikové skupiny

Fotografie: Depositphotos

Mnoho lidí ví, co to je infarkt a že ho může zapříčinit časté kouření, obezita, zvýšený krevní tlak či cukrovka. Tyto příčiny jsou méně známé, ale stejně nebezpečné.

V jednom z deseti případů infarktu člověk nepřežije, je tedy jasné, že není radno si se svým zdravím zahrávat. Nikdy nevíte, zda právě na vás tato ruleta nevyjde. Hlavní příčinou infarktu myokardu je ateroskleróza. Jakmile totiž dojde k poškození ateromového plátu, tělo se to snaží napravit vytvořením krevní sraženiny. Když praskne i ta, dojde k úplnému ucpání tepny a infarkt je na světě, říká lékař Gerhard Whitworth.

Fotografie: Unsplash

Jaké další příčiny mohou existovat

Dalšími příčinami srdečního infarktu jsou vrozené abnormality koronárních tepen, koronární embolie a onemocnění aortální chlopně. Jsou zde ovšem i faktory, které by vás v životě nenapadly. Například pokud máte okna ložnice směřující na rušnou silnici, možná budete uvažovat o přesunu. Vědci si totiž všimli, že každých deset decibelů hlasitosti při dopravě navyšuje riziko infarktu o 12 %. Na vině mohou být i bolesti hlavy, jelikož lidé s migrénou mají vyšší riziko nejen srdečního infarktu, ale také mrtvice.

Fotografie: Unsplash

Co se týče malých lidí, ti také zrovna dvakrát nebudou potěšeni. Lidé nízkého vzrůstu totiž mají 1,5krát vyšší pravděpodobnost, že onemocní srdeční chorobou a zemřou na ni, na rozdíl od vyšších lidí. Tento závěr byl vyvozen ze studií, které byly provedeny na třech milionech lidí. Na druhou stranu to celkem vyvažuje fakt, že vysocí lidé mají oproti malým větší šanci dostat rakovinu.

Ovlivnit vás mohou zvláštní věci

Tohle je trošku smutné, jelikož i osamělost se může na infarktu podílet. Tento závěr si vyvodili finští vědci, kteří přišli na to, že sociální izolace a osamělost obecně zvyšují riziko srdečního infarktu a opět i mrtvice. A pokud jste workoholik, přehodnoťte své priority. Lidé, kteří pracují více než 55 hodin týdně, mají opět větší šanci na dostání infarktu oproti těm, kteří pracují okolo 35–40 hodin týdně.

Fotografie: Unsplash

Zároveň dbejte na pořádnou péči o zuby. Tento fakt je asi nejvíce nepravděpodobný a málokoho by napadl, ale jakmile máte parodontální onemocnění, opět riskujete infarkt. Bakterie podílející se na tomto onemocnění se totiž mohou dostat do krevního řečiště a zhoršit aterosklerózu, o níž již byla řeč.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]