Bílý úsměv, prosím. Naučte se účinně bojovat se žlutým zbarvením zubů

Fotografie: Freepik

Žluté zabarvení našich zubů je velmi nepříjemné, protože působí nejen nevzhledně, ale také budí dojem, že nedostatečně dbáme o naši hygienu. Víme, jak s ním bojovat.

Ke změně zbarvení může docházet postupně a nemusíme si této skutečnosti hned všimnout. Často se stává, že zuby žloutnou vlivem zvyšujícího se věku, velký podíl na tom ale mají i potraviny, které konzumujeme. Vlivem času se opotřebovává zubní sklovina a dentin, který je pod ní umístěn, se stává viditelnější. A právě ten má žluté zabarvení. V případě, že chceme proti žlutému zbarvení bojovat, existuje pár osvědčených domácích metod, po kterých můžeme sáhnout. 

Jednotlivé metody je doporučeno střídat

Existuje několik domácích metod, které můžeme použít, abychom podpořili bílý vzhled našich zubů. Je ale doporučeno je střídat a aplikovat je v omezené míře, mohlo by totiž dojít k nevratnému poškození naší zubní skloviny a zuby by se staly extrémně citlivými. Doporučuje se jednotlivé metody vyzkoušet a najít mezi nimi ty, které nám nejvíce vyhovují. Nejjednodušším řešením je časté čištění zubů. To musí probíhat nejen správnou metodou, ale také by mělo následovat vždy po konzumaci potravin nebo nápojů, které barvu zubů ovlivňují. 

Fotografie: Pexels

Sáhnout můžeme ale i po kombinaci jedlé sody a peroxidu vodíku. Stačí je smíchat v poměru 1:2 a vytvořit tak jemnou pastu. Touto pastou si pak stačí pravidelně čistit zuby. Pokud do směsi přimícháme dostatečné množství vody, můžeme si vyrobit i domácí ústní vodu s bělícími účinky. Účinky pravidelného používání jsou viditelné již po 6 týdnech. Zuby si ale můžeme čistit i kokosovým olejem. Ten naše zuby nejen vybělí, ale pomáhá i s odstraňováním zubního plaku a bakterií. Na výplachy můžeme použít olej slunečnicový.

Pokud domácí metody nezaberou, vyhledejte pomoc odborníka

Ve velmi omezeném množství můžeme na bělení použít také jablečný ocet. Smícháme malé množství s vodou a vytvoříme si tak koncentrovanou ústní vodu. Tou si rychle vypláchneme ústa a následně si pečlivě vyčistíme zuby klasickým způsobem. Jablečný ocet ale může naše zuby poškozovat, je tedy potřeba ho aplikovat v omezené míře. Osvědčenou metodou jsou ale slupky od ovoce. Použít můžeme slupky z citronu, pomeranče nebo banánu. Po použití si vždy vypláchneme ústa a vyčistíme zuby. 

Fotografie: Pexels

Osvědčeným pomocníkem v cestě za bílými zuby, je aktivní uhlí. To přispívá nejen k samotnému bělení, ale dokáže odstranit i nevzhledné skvrny. V drogerii si můžeme zakoupit speciální bělící pasty, které již aktivní uhlí obsahují. Mnohem lepší je aplikace uhlí přímo na zuby, opatrní ale musíme být v oblasti dásní. Uhlí stačí na zuby nanést a nechat 2 minuty působit, nemusíme s ním povrch našich zubů drhnout za použití síly. Aby se vaše zuby pravidelně čistily, je doporučeno jíst velké množství ovoce a zeleniny, které obsahuje vodu. 

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]