Účinné cvičení, které vám pomůže zbavit se nepříjemných otoků nohou

Fotografie: Freepik

Možná máte zaměstnání, které vyžaduje, abyste byli stále na nohou, nebo vám nohy otékají v důsledku nějaké nemoci. Pravdou ovšem je, že otoky nohou můžou být velice nepříjemný a je potřeba problém co nejrychleji vyřešit. Poradíme vám, jak si v takové situaci můžete poradit doma a sami.

Příčiny

Boty se vám najednou ztěžka nasazují, nohy jsou pocitově jako pytel brambor a vy se těšíte, až si večer konečně odpočinete? Možná máte potřebu hodit nohy do výšky na stůl, protože jen tak se vám uleví.

Příčin je hned několik, ale proces je vždy stejný. Krev má tu vlastnost, že může vázat vodu prostřednictvím bílkovin. Kapalina je pak zadržována, nemůže volně proudit a nohy nebezpečně natékají.

Konkrétních příčin pak může být několik:

  • Snížení objemu bílkovin v krvi. To může záviset na změně jídelníčku nebo jsou na vině ledviny
  • Zvýšená prostupnost kapilár při alergické nebo zánětlivé reakci
  • Změna tlaku, která bývá nejčastějším problémem

Pokud jsou příčinou závažnější onemocnění, je vhodné se co nejrychleji poradit s lékařem, aby mohl přistoupit ke včasné léčbě. Jestliže totiž budete příznaky ignorovat, nejen že se mohou časem přidávat další a bolestivější, ale je možné, že si vytvoříte takové stadium nemoci, které pak bude nenávratné. Nehazardujte zbytečně se svým zdravím a raději najděte odborníka, který vám dokáže poradit.

Fotografie: Freepik

Jak zabránit tvorbě otoků?

Pokud strávíte mnoho času na nohou nebo hodně sedíte, otok se jednou projeví. Významnou roli v tomto případě hraje také genetika. V tomto případě krev v nohách skutečně stagnuje. To se ale neděje u každého, kdo tráví dlouhou dobu ve stoje nebo vsedě. Proto byste měli hledat příčinu problému hlouběji v těle. A především je vhodné jít na konzultaci s rozumným terapeutem.

Můžete si pomoci také těmito triky:

  • Snižte příjem alkoholu
  • Využijte každý okamžik, který přijde, ke stimulaci odtoku krve z nohou. Můžete si lehnout s nohama zvednutými nad úroveň boků
  • Masírujte postižená místa
  • Polijte nohy studenou vodou nebo si dejte studenou sprchu
  • Upravte stravu a odstraňte z ní tučné a slané pokrmy

Obecně se doporučuje nejprve změnit jídelníček a aktivně se pohybovat. Jakmile jsou dodržována tato dvě kriteria, zdravotní stav se může výrazně zlepšit. Pokud ani v tuto chvíli nepociťujete změnu, je třeba se poradit s lékařem. Problém totiž může být mnohem vážnější, než jste si mysleli.

Cvičení, které vám může pomoci

Uchopte nohu rukama pevně, ale ne příliš pevně, a předstírejte, že „natahujete punčochu“. Nejprve na chodidlo, na kotníkový kloub a poté na bérce, koleno, stehno, až po záhyb třísla. Hlavním požadavkem je neztrácet ani na chvíli kontakt s pokožkou. Cvičení opakujte několikrát na každé noze. Pokud u cvičení budete ležet na zádech a nohu zvednete do vzduchu, bude ještě účinnější.

Cvičení pro pokročilé

Provádí se jak pro trénink břišních svalů, tak pro zvednutí vnitřních orgánů a prevenci otoků dolních končetin.

Lehněte si na záda, položte ruce podél těla a ohněte nohy v kolenou. Vydechněte vzduch, a co nejvíce vtáhněte břicho směrem do žaludku. Vydržte v této poloze několik sekund, dokud vám to bude příjemné, a opakujte několikrát. Ke zkomplikování úkolu se doporučuje cvičit vsedě a pomalu zvyšovat moment svalového napětí.

Optimální prevence otoku nohou znamená, že musíte sledovat své tělo a jeho stav. Snažte se nepadat na kostrč a kontrolovat zdraví vnitřních orgánů.

Nyní víte, že příčinou otoku nohou není vždy jen dlouhé stání nebo sezení. Výskyt problémů s dolními končetinami může být signálem pro vážnější zdravotní problémy. V každém případě preventivní opatření zmírní váš stav a sníží bolestivost otoku.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]