Neustálý hluk při práci může vyvolat hypertenzi a zvýšit riziko vzniku určitých srdečních chorob

Zamysleli jste se někdy nad tím, zda je vaše prostředí skutečně zdraví přínosné? Pracujete v tichosti, nebo vás snad rozptyluje nesnesitelný hluk z okolí? Jistá americká studie přišla se zjištěním, že zaměstnanci mohou být produktivnější a zdravější právě tehdy, pokud je žádné okolní vlivy nevyrušují. Že by pořekadlo: „ticho léčí“ bylo pravdivé? Vědci tvrdí, že dlouhodobý hluk má negativní vliv na srdce i cévy. Pakliže chcete být v kondici, uchylte se ideálně do tichého prostředí.

Zvýšená rizika civilizačních nemocí

Vznik civilizačních nemocí už nezpůsobuje pouze nezdravý životní styl, sedavý způsob života, ale i hlučné pracovní prostředí, tvrdí odborníci z amerického Národního institutu, který se zabývá ochranou a bezpečím pracovníků ve firmách. Do své studie zahrnuly 23 000 zaměstnanců různých společností. V závěru výzkumu prezentovali tyto výsledky:

  • Až 58 % respondentů, kteří pracovali v hlučném prostředí, se zhoršil sluch.
  • U 14 % respondentů pracujících v hluku se rozvinul vysoký krevní tlak.
  • 9 % respondentů se potýkalo s vyšší hladinou cholesterolu v krvi.
Fotografie: Pixabay

Poslední dva projevy mohou snadno vyvolat srdeční nemoci, jako je infarkt myokardu, nebo ateroskleróza. Kromě jiného se lidem s vysokou zátěží hlukem dlouhodobě zvýší hladina kortizolu (stresového hormonu) v krvi.

Jak se hluku v práci co nejlépe vyhnout?

Nejčastěji se s hlučným pracovním prostředím potýkají lidé pracující v průmyslovém odvětví. Ve firmě se používají například hlučné stroje, či speciální výrobní zařízení. Ideální je ze strany zaměstnavatele udělat taková opatření, která zdraví zaměstnanců neohrozí.

Mělo by se tedy v tomto případě přistoupit ke stavbě protihlukových bariér, či akustických panelů, které přemíru hluku zredukují. Na určitých pozicích je nutné dokonce nosit i dobře tlumící sluchátka, který sluch ochrání.

Úvodní Fotografie: Freepik

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]