Zdraví ukryté do cereálií

Cereálie chcete-li obiloviny, rozeznáváme celozrnné a necelozrnné. Výhodou těch celozrnných je z pohledu výživy mnohem větší obsah cenných látek. Snídaňové cereálie se těší velké popularitě, protože se jedná o zdraví prospěšnou potravinu. Na trhu se dnes nachází celá škála těchto výrobků. Mohou být chutným, zdravým a příjemným zpestřením našeho jídelníčku.

Ovšem je potřeba dodržet několik zásad. Přesto, že vybereme typ s výhodnými nutričními hodnotami, měli bychom doplnit cereálie jogurtem nebo mlékem. Snížíme tak glykemický index, který se stane díky bílkovinné potravině výhodnější. Zapomínat nesmíme ani na skutečnost, že i když mají snídaňové cereálie vhodné složení, obsahují mimo jiné i určitou energetickou hodnotu, se kterou je nutné počítat.

Čeho se u snídaňových cereálií vyvarovat

  • Vysokého obsahu tuku
  • Vysokého obsahu cukru
  • Větší energetické hodnotě
  • Nevhodné technologické zpracování – proslazování, spékaní, extruze
  • Velmi nízký podíl vlákniny
  • Vysoký podíl přídavných látek a sodíku

Zdraví na talíři aneb snídaňové cereálie

Než si pochutnáme na cereáliích či müsli, zaměříme se na obsah cukrů, který by měl být pokud možno, co nejnižší. Ovšem pozor, protože cukry nejsou v tabulce nutričních hodnost to samé, co sacharidy. Obsah sodíku/soli by měl být nízký, naopak vláknina by měla být obsažena hojně. Výrobek by měl obsahovat z větší části celozrnné cereálie/obiloviny. Ve složení by mělo být uvedeno jejich množství v procentech, případně jsou uvedeny hned jako první, což znamená, že jich je ve výrobku nejvíce. Nutriční hodnoty posuzujte v kontextu jedné porce – většinou je to kolem 30g.

Nic se nemá přehánět

U zdravé snídaně velmi záleží na konzumovaném množství a frekvenci konzumace, zda jíme cereálie denně a také na míře pohybové aktivity. Műsli a další cereálie obsahují více cukru, proto je potřeba s nimi umět zacházet. Je vhodné takovou snídani doplnit, jak jsme již uváděli o jogurt, mléko nebo čerstvé ovoce a jejich konzumaci směrovat skutečně pouze na první polovinu dne. Eshop Bonavitahned vám v tomto ohledu může být rádcem a pomocníkem. Naleznete tam mnoho zdraví prospěšných potravin nejen k snídani.

Obrázek: pixabay.com