Dostatek životní energie je důležitý pro zdraví a úspěch, proto je dobré se vyvarovat toxickým vztahům

Špatní lidé vám mohou lehce zkazit celý život. Je obtížné s nimi komunikovat a budovat jakýkoliv vztah. Pokud s takovou osobou mluvíte, okamžitě se začnete cítit bez energie, vyčerpaní, zhorší se vám nálada a vaše sebevědomí vezme za své. Abyste se proti takovým lidem dokázali bránit, měli byste nejprve vědět, jak s nimi komunikovat. Připravili jsme pro vás několik rad, jak postupovat v případě, že na takového člověka narazíte.

Jak komunikovat s toxickými lidmi

Myslíte, že je to obtížné? Pokud vás někteří lidé vysilují a jejich charakter vám nestojí za všechna trápení, můžete je jednoduše ze svého života vyloučit. Kéž by to ale bylo tak jednoduché. Lidé se špatným charakterem se totiž na první pohled jako zlí vůbec nejeví. Většinou se jedná o typy, kteří se zprvu jeví jako ti nejslušnější lidé na světě. To je ale jenom maska, kterou klamou své okolí i vás, aby ostatní nalákali do své pasti.

Nejprve to začne tím, že si uvědomíte: „Něco je špatně.“ Po rozmluvě s takovým člověkem se budete cítit zle. Budete to ale připisovat svým vlastním osobním problémům. Necháte se oklamat. Později zjistíte, že tito lidé vůbec nejednají podle zlatého pravidla chovej se k druhým tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě. V nebezpečí jsou především naivní lidé, kteří mají ve zvyku se na svět dívat skrze růžové brýle. Jak se takový nebezpečný člověk projeví?

  • vyjde najevo jeho majetnická povaha
  • neumí se ovládat
  • jsou si na 100 % jistí svou pravdou
  • nelze s ním vést rozumnou diskuzi

Lidé se špatnými povahovými vlastnostmi budou neustále pomlouvat ostatní, dávat vám špatné a neověřené rady a budou k vám i všem okolo velmi kritičtí. To vše budou podávat tak, jako že to myslí dobře a chtějí vám pomoci. Buďte na pozoru! Tato osoba to s vámi nemyslí vůbec dobře. Myslí to dobře pouze se sebou.

Nenechte se zastrašit

Vyvarujte se ale toho, abyste onálepkovali jako špatného člověka každého, kdo vám není sympatický. Všichni máme nějaké chyby. Člověk se špatným charakterem se ale pozná podle toho, že na vás má špatný vliv a vy se vedle něj nebudete nikdy moci naplno uvolnit. Intuice vám řekne, že je něco špatně. Pokud si toto uvědomíte, je třeba jednat. Neotálejte. Vymezte si nějaké hranice a dbejte na nenarušování osobního prostoru. Lidé, kteří vám chtějí ublížit, rádi osobní prostor narušují.

Narušený člověk rád šíří negativní emoce. Cítíte se skvěle? Rád vám váš den zkazí. Nenechte se omezovat svou slušností a jasně si vymezte, co druhá osoba může a co už vám není příjemné. Budou vás za to obviňovat a chtít, abyste se cítili špatně. Nedejte se a neustupujte. Jinak se z tohoto začarovaného kruhu nikdy nemusíte dostat. Převezměte kontrolu konverzace. Pokud se váš oponent bude chtít hádat, nenechte se strhnout. Zachovejte nadhled.

Fotografie: Depostiphotos

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]