Šípky nejen na podzim – Zdraví ukryté v bobulce

Podzim je ve znamení nejen krásné barevné přírody, ale taktéž  častých virových onemocnění, jako je rýma, kašel, chřipka. Je-li naše imunita oslabená, často podlehne těmto bacilům a léčení se nejen protáhne, ale i prodraží. A přitom stačí tak málo. Podívat se kolem sebe.

Příroda je mnohdy silnější než moderní medicína. Mezi silné přírodní léky patří šípek. Není ho třeba zdlouhavě popisovat, každý z nás ví, že se jedná o plod růže, přesněji je to souplodí nážek, jeho barva na podzim je jasně červená. Už kdysi dávno naši předkové věděli o léčivých účincích šípků. Ale s moderní dobou jsme si raději zvykli na to, že vitamíny se dají mnohem snadněji koupit v lékárně, než si je sami vyrobit. Je to o každém z nás. Ale jsem toho názoru, že příroda nám dává ze sebe jen to nejlepší, nejzdravější a v neposlední řadě, nejlevněji.

Sběr šípků

Šípky sbíráme na konci září, října. Nejpozději však do prvních mrazíků. Ideálně někde v přírodě, abychom docílili většího množství vitamínu C, ale i proto, že nebudou obsahovat i jiné zdraví škodlivé látky. Šípky musí být tvrdé, jasně červené, někdy i oranžové. Sběr je velice jednoduchý, jen si musíte dávat pozor na ostny. Doporučuje se tedy sbírat šípky v rukavicích za pomocí nůžek.

Sušení šípků

Sušení šípků bychom rozhodně neměli podceňovat. Jedná se o nejdůležitější přípravu nejen zdravého šípkového čaje, marmelády, ale i sirupu, který nám posílí imunitu, dodá našemu tělu potřebné vitamíny jako je C, B, A, třísloviny, minerály především draslík, hořčík. Základem všeho je čas a teplota sušení. Sušit můžete jak v sušičce, tak v troubě. Teplota by neměla přesáhnout 60 °C a čas záleží na tom, kdy šípek začne měnit svoji barvu. Jeho barva musí být jasně tmavě červená. Sušení by tedy nemělo probíhat příliš rychle, protože při vyšších teplotách dochází ke ztrátě cenných vitamínů, minerálů a naopak při pomalém sušení plody plesnivějí a taktéž ztrácí to nejzdravější, nejcennější.

Obrázek: pixabay.com