Téměř zapomenuté ovoce jménem kdoule patří mezi účinné bojovníky proti vysoké hladině cholesterolu a cukru v krvi

Fotografie: Depositphotos

Kdoule se vyznačuje především sladkokyselou chutí. Je však také považována za superpotravinu pro svou výživovou hodnotu a výhody, které její konzumace přináší.

Pravidelná konzumace kdoulí pomáhá splnit doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta říká, že denně bychom měli sníst alespoň pět kusů ovoce a zeleniny. Draslík, třísloviny a vláknina jsou živiny, které dodávají tomuto ovoci jeho zdravé vlastnosti. Lze ji konzumovat v čerstvém stavu, ale také přidat jako hlavní přísadu do koláčů, sladkostí nebo džemů, říká lékařka Adda Bjarnadottir.

Kdoule je výborným diuretikem

Toto ovoce obsahuje pektin, což je živina, jež jí dodává adstringentní vlastnosti. Několik vědeckých studií potvrdilo, že vláknina obsažená v tomto ovoci je prospěšná při průjmech. Třísloviny, které toto ovoce obsahuje, mají navíc stahující a protizánětlivé účinky. Tento typ živin pomáhá snižovat zánět střevní sliznice. Pravidelná konzumace kdoulí je užitečná při snižování žaludeční kyselosti, proto je vhodnou potravinou při gastritidě nebo gastroduodenálním vředu.

Fotografie: Piqsels

Pravidelná konzumace tohoto ovoce má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi, a to díky vysokému obsahu vlákniny. Navíc působí v těle také jako vynikající diuretikum, zejména kvůli vysokému obsahu draslíku a nízkému obsahu sodíku. Proto příznivě ovlivňuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Největší výhodou této potraviny je tedy to, že pomáhá zlepšit průjmové procesy a zažívací potíže.

Jak připravit dobrý kdoulový džem bez cukru

Kdoule se nejčastěji konzumuje v podobě džemu, do kterého se při přípravě přidává další cukr. Tato úprava není tak zdravá, jako ovoce samotné. To znamená, že není vhodným produktem v dietách. Nedoporučuje se ani lidem s cukrovkou nebo těm, jež potřebují kontrolovat hladinu cukru v krvi. V těchto případech je možné připravit kdoulový džem bez cukru.

Fotografie: Freepik

Zde je návod, jak připravit džem bez použití cukru a s 0 kaloriemi. Budete potřebovat:

  • 1 kg kdoulí
  • 60 g práškového sladidla stévie
  • 1 bio citron

Návod na přípravu džemu

Kdoule omyjte a nakrájejte je na kostičky, aniž byste odstranili slupku. Poté je vložte do velkého hrnce, zalijte vodou a přidejte šťávu z celého vymačkaného citronu. Ovoce vařte asi 20 minut na mírném plameni za častého míchání dřevěnou lžící. Když kousky změknou a jsou dobře rozvařené, odstraňte přebytečnou vodu a rozmixujte ovoce ponorným mixérem.

Fotografie: Freepik

Po dokončení přidejte sladidlo a směs promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Pyré v hrnci vraťte zpět na sporák, a na mírném ohni vařte asi 30 minut za častého míchání, dokud džem nezhoustne. Jakmile dosáhnete konzistence, která vám nejvíce vyhovuje, přelijte trochu vychladlý džem do předem sterilizovaných sklenic. Pevně je uzavřete a postavte dnem vzhůru. Vznikne tak vakuum.

Zdroj: Healthline, Conserve Energy Future

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]