Problémy s nadýmáním budou minulostí. Zbavte se jich šetrnou přírodní cestou

Fotografie: Freepik

Nadýmání je velmi nepříjemný stav, který může někdy přetrvávat i několik hodin a vyvolává pocit plnosti a tlaku v břišní oblasti. Naštěstí se lze lehce zbavit pomocí domácích prostředků.

Nadýmání a plynatost způsobují různé potraviny a jejich zpracovávání střevní mikroflórou. Přestože střevní mikroflóra bývá u lidí odlišná, některé potraviny způsobí plynatost vždy, jelikož k jejich rozložení tělo využívá specifické procesy, při nichž nepříjemné plyny unikají. Většina těchto plynů je bez zápachu, pokud se vám však často stává, že produkuje plyny s typickým zápachem, může to být znakem střevních problémů nebo intolerance. Běžné nadýmání lze ovšem velmi dobře vyřešit několika domácími recepty.

Domácí recepty pro zmírnění nadýmání

Chcete-li se zbavit nepříjemného nadýmání, můžete vyzkoušet některý z následujících receptů, které jsou obecně ty nejčastěji doporučované. Připravují se ze základních surovin, které mají právě schopnost zmírňovat nadýmání. Jedná se především o:

  • zázvor
  • fenykl
  • asafoetida (čertovo lejno)
  • lněná semínka
  • jablečný ocet
Fotografie: Freepik

Zázvoru

Vedle posilování imunity je zázvor možné užívat také ke zlepšení trávení. Nejenže představuje dobrou prevenci nadýmání, pokud vás již trápí, pomůže vám se ho zbavit. Ideální je si připravit zázvorový čaj – je velmi jednoduchý, stačí chvíli povařit polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru a po mírném vychladnutí přidat med.

Fenykl

Fenykl je tradičním kořením, které podporuje dobré trávení a pomáhá od plynatosti. Používá se ve formě koření nebo čaje. Pokud potřebujete rychlou úlevu, rozžvýkejte a snězte půl kávové lžičky fenyklu. Trpíte-li nadýmáním často, můžete jako prevenci pít fenyklový čaj – připravuje se povařením čajové lžičky koření.

Asafoetida

Tato rostlina je velmi účinná při bolestech žaludku a střev. Používá se buď v čerstvém nebo vysušeném stavu, ale také jako prášek. Velmi dobře se vstřebává s podmáslím.

Fotografie: Freepik

Lněná semínka

Lněná semínka jsou pro tělo velmi prospěšná, jelikož obsahují řadu výživných látek, jako jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny a vláknina. Kromě úpravy trávicích procesů jsou také protizánětlivá. Používají se buď v celku nebo rozemletá, jednoduše se přidají do jídla jako jeho součást. Ideální množství jsou 2 čajové lžičky.

Jablečný ocet

Jablečný ocet účinně upravuje zažívání. Pije se rozpuštěný ve sklenici vody, ideální koncentraci zajistí dvě čajové lžičky.

Zdroj: MedicalNewsToday

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]