Příznaky ucpání tepen, které může mít fatální následky

Fotografie: Depositphotos

Tepny vedou krev ze srdce do životně důležitých orgánů. Jejich ucpání je proto velmi závažným stavem, který může mít mnohdy až fatální následky pro naše zdraví.

Zvýšený cholesterol může vést k ucpání tepen, což je vážný zdravotní problém, který může vést až k infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhodě. V případě, že u sebe některý z těchto příznaků pozorujete, neměli byste odkládat návštěvu specialisty – kardiologa. Tepny jsou životně důležité, protože odvádějí krev bohatou na kyslík směrem od našeho srdce. Pokud dojde k jejich ucpání, nedostane se potřebný kyslík k okolním orgánům a může dojít až ke smrti člověka.

Prvotní příznaky jsou nevýrazné

Onemocnění se dlouhou dobu jeví jako asymptomatické. Jak se nemoc zhoršuje, dochází k výraznějším projevům. Mezi nejčastější se řadí bolest na hrudi. Je popisována jako nepřetržitý náhlý tlak v oblasti, kde se nachází srdce. Důvodem je nedostatečné prokrvení srdeční tkáně a zvýšené nároky na jeho funkčnost. Srdce přímo souvisí s dalšími orgánovými soustavami v těle, proto se výrazné příznaky následně objevují i v jiných částech těla.

Fotografie: Unsplash

Velmi časté jsou problémy s dýcháním. Dýchání je přerušované a doprovází ho dušnost. Pacienti s onemocněním tepen jsou velmi často unavení a dělá jim problém i krátká procházka, obzvláště pokud musejí zdolávat kopce. Vyskytuje se u nich bolest a necitlivost v dolních končetinách. Tato necitlivost zmizí, pokud odezní námaha a člověk začne odpočívat. Pokud tento jev u sebe pozorujete, neprodleně vyhledejte pomoc specialisty.

Problémy v sexuálním životě i úbytek na kráse

Jelikož při ucpání tepen dochází k nedostatečnému prokrvení cílových orgánů, velmi často se může u mužů vyskytnout problém během sexuální aktivity. K erektilní dysfunkce vlivem onemocnění tepen dochází náhle, nejedná se dlouhodobý problém. Mezi nejpodivnější příznak, který toto onemocnění provází, se řadí tvorba vrásek v oblasti ušního lalůčku. Dochází k ní vlivem špatné cirkulace krve.

Fotografie: Unsplash

Pro ženy by naopak mohlo být viditelným příznakem výrazné vypadávání vlasů. Pokud totiž dochází k ukládání tuků a cholesterolu v tepnách, dochází i k nedostatečnému prokrvení pokožky hlavy a tím pádem k vypadávání vlasů. Důvodů k vypadávání vlasů je ale mnoho, je proto potřeba vyloučit všechny ostatní, které by to mohly způsobovat.

Zdroj: WebMD

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]