Cestování po koronaviru: Jak se chovat na letišti a co dělat v letadle

Nejhorší krize ohledně koronaviru je již naštěstí za námi, a tak se také postupně otevírají hranice a lidé opět nesměle začínají uvažovat o cestování. Pokud cestujete vlastním autem, je situace poměrně bezpečná, riziko však představují hromadné dopravní prostředky, zejména pak letadla. Pokud i vy plánujete, že byste ještě někam přes léto vyrazili, je dobré vědět, jak se před rizikem nákazy co nejúčinněji chránit.

Dodržujte klasická pravidla

V prvé řadě je nutné respektovat a poctivě dodržovat běžná pravidla, která platí i všude jinde. To znamená především časté mytí rukou, bezpečná dvoumetrová vzdálenost od ostatních cestujících a dýchací cesty zakryté rouškou. Tímto jednoduchým způsobem dokážete riziko nákazy výrazně eliminovat.

Výběr sedadla

Je pravděpodobné, že letadlo nepoletí zcela obsazené. Různé aerolinky mají různé politiky ohledně obsazování letadla, ale řada sedadel bude jistě prázdná. Podle odborníků se vyplatí vybrat si sedadlo u okna. Budete tak v uctivé vzdálenosti nejen od ostatních cestujících, ale také od personálu a budete riziko přenosu infekce maximálně redukovat.

Držte se daleko od ostatních cestujících. A to i když se vám zdá, že byste se někde mohli pohodlněji natáhnout. Zdraví je přednější a posádka by vám navíc takové jednání mohla zatrhnout.

Ani místa v uličce však nemusí nutně znamenat, že se nakazíte. Sice kolem vás projde určitě více lidí než u okna, ale rozhodující je také délka kontaktu. Pokud chcete být v bezpečí, snažte se také po letadle co nejméně chodit a zůstávejte na svém místě. Dodržujte všechna doporučení posádky.

Na letišti

Podstatné je i vaše chování na letišti. Byť je možná lákavé procházet se po obchodech a hledat zajímavé úlovky, raději spěchejte pryč a na letišti se nezdržujte. Je třeba si uvědomit, že na letišti je obrovská koncentrace lidí různých národností a snadno můžete přijít do kontaktu s někým, kdo přijíždí z oblasti, která je koronavirem ještě stále výrazně zasažena.

Jídlo nebo pití si tedy raději dejte někde jinde a z letiště volte odjezd raději taxíkem nebo individuální dopravou. I letištní vlaky nebo autobusy mohou být velmi často přeplněné a kontaktu se prostě nedá vyhnout. Pár korun navíc za taxík se rozhodně vyplatí v zájmu vašeho zdraví zainvestovat a na místo určení se většinou dostanete rychleji a pohodlněji.

Fotografie: Youtube Emirates, Freepik

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]