Angiomy mohou narůst až o 5 milimetrů. Mezi příčiny výskytu patří například stárnutí nebo těhotenství

Fotografie: Depositphotos

Angiomy obvykle nevyžadují léčbu. Někteří lidé se však mohou rozhodnout pro jejich odstranění pomocí kosmetického nebo chirurgického zákroku.

Červená mateřská znaménka neboli angiomy jsou běžné kožní výrůstky, které mohou vzniknout na vaší pokožce. Ačkoliv jsou ve většině případů nezhoubné a nejsou důvodem k obavám (pokud tedy nekrvácejí nebo nemění svůj vzhled, což může být časným indikátorem rakoviny kůže), mohou narušit váš vzhled a sílu sebevědomí. Naštěstí však obvykle mizí samy – popřípadě je můžete odstranit pomocí chirurgického zákroku, říká doktorka Joan Paul.

Nejčastější příčiny problému

Angiomy se obvykle projevují jako malé, ploché, jasně červené skvrny – postupem času však mohou narůst o 1 až 5 milimetrů a mírně se vyvýšit. Obvykle také mají kruhový nebo oválný tvar a objevují se především na trupu, pažích, nohách a ramenou, přičemž při jejich poškrábání nebo vlivem tření se mohou poškodit a způsobit krvácení. Nejčastěji postihují starší dospělé, ale u některých lidí se mohou objevit již ve 20 letech nebo dříve (zhruba v 5 % případů). Červenou barvu angiomů přitom způsobují malé krevní cévy, které stojí za jejich výskytem. Mezi nejčastější příčiny problému patří především:

  • stárnutí (vyskytují se zhruba u 75 % lidí starších 75 let),
  • těhotenství,
  • genetické predispozice.

V některých případech se u lidí může objevit také několik angiomů najednou, a to obvykle v důsledku jiného zdravotního stavu, například herpesviru-8 nebo užívání některých léků, včetně imunosupresiv. Takovému stavu se říká eruptivní angiomy.

stará žena, ruce

Léčba červených angiomů

Přestože angiomy obvykle nevyžadují léčbu, dermatologové je mohou z kosmetických důvodů odstranit – zejména pokud se nachází v oblasti, která se snadno tře o jinou část těla nebo oblečení, což může vést k jejich poškození. Mezi nejčastější možnosti patří:

  • Elektrokauterizace: jedná se o zákrok, který využívá elektrický proud dodávaný malou sondou.
  • Excize po holení: při tomto zákroku se provádí biopsie z holení a elektrokauterizaci k potlačení krvácení.
  • Kryochirurgie: jedná se o zákrok, který spočívá ve zmrazení angiomu tekutým dusíkem.
  • Laserová léčba: lékaři mohou k odstranění angiomů použít také laserovou terapii, která je ničí působením tepla.

Pokud si však necháte angiomy odstranit některou z těchto metod, je možné, že se vám vytvoří jizvy.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]