Pleť jako z reklamy a vitalita i v pokročilejším věku: Zdravé stárnutí je možné si užít

Fotografie: Depositphotos

Ačkoliv stárnutí nelze zastavit, existují určité kroky, které můžete podniknout k jeho zpomalení. Stačí změnit pár návyků a zachovat si tak mladistvý vzhled.

Stárnutí je přirozený proces, který bohužel nejde nijak zastavit. Existují však určité kroky, jež můžete podniknout pro jeho zpomalení a zachování si mladého vzhledu. Jedná se o velmi jednoduchá opatření, jako je šetrnost k pokožce, pravidelné cvičení nebo například omezení spotřeby alkoholu. Především je však důležité upevnit své duševní zdraví, které hraje při stárnutí nedílnou roli – pokud ho zanedbáte, může se to podle odborníků odrazit vznikem nebezpečných onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba nebo demence.

Buďte ke své pokožce šetrní

Pokožka je největším orgánem vašeho těla, a proto byste se k ní měli vždy chovat co nejšetrněji. Jestliže naopak zanedbáte její péči, může se snížit její schopnost chránit tělo před povětrnostními vlivy či regulovat tělesnou teplotu. Aby vypadala co nejlépe, snažte se při pobytu venku používat vhodný opalovací krém nebo alespoň takový oděv, který vám poskytne dostatečnou ochranu. Stejně tak byste se měli nechat každý rok vyšetřit na rakovinu kůže, dbát na hydrataci a používat šetrné přípravky při hygieně.

Pravidelné cvičení

Pravidelné cvičení výrazně snižuje riziko onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a rakovina, a pomáhá tělu udržet si pohyblivost. Stejně tak však snižuje stres a zlepšuje spánek, zdraví kůže a kostí a náladu – to jsou důležité faktory pro duševní pohodu. Abyste získali dobré výsledky, nemusíte chodit každý den do posilovny nebo běhat velké vzdálenosti. Skvěle vám postačí dopřát si alespoň 30 minut pohybu každý den. Nejlépe uděláte, pokud si půjdete zaplavat, projet se na kole, uděláte si procházku nebo začnete tančit.

Dbejte na svůj jídelníček

Zdravá strava je základem dobrého zdraví – ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Abyste podpořili svůj vzhled, ochranu před nebezpečnými nemocemi a účinně zpomalili proces stárnutí, měli byste zařadit do svého jídelníčku především:

  • ovoce a zeleninu, ať už čerstvou, mraženou nebo konzervovanou,
  • libové bílkoviny, jako jsou ryby a fazole,
  • celozrnné obiloviny, chleba, rýži nebo těstoviny,
  • nízkotučné nebo odtučněné mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt nebo sýr (nejlépe takové, které jsou obohaceny vitamínem D),
  • zdravé tuky, jež můžete získat z ořechů, avokáda a například také z vajec.
avokádo
Fotografie: Freepik

Naopak byste se měli vyhýbat konzumaci zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a nezdravých tuků. Stejně tak je vhodné omezit příjem soli na minimum, což vám pomůže udržet nízký krevní tlak.

Důležité je především duševní zdraví

Být šťastný a udržovat stres na nízké úrovni vám do značné míry pomůže žít déle a vyvarovat se vzniku mnoha problémů, a to jak psychických, tak i fyzických. Negativní pocity a problémy, jako je deprese, mají totiž velmi nebezpečný dopad na vaše tělo, a to zejména co se týče předčasného stárnutí, vzniku vrásek a vyššího rizika vzniku srdečních onemocnění. Abyste si udrželi dobrou náladu, můžete se řídit podle níže uvedených rad:

  • zkuste trávit více času s přáteli nebo domácími mazlíčky,
  • přijměte svůj věk a nestresujte se tím, že stárnete,
  • dělejte věci, které vás baví,
  • choďte častěji do přírody,
  • vyzkoušejte relaxační techniky, jako je meditace nebo jóga,
  • pravidelně cvičte,
  • každý den si dopřejte dostatek spánku.

Zdroj: The National Center for Biotechnology Information

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]